Некатегоризовано

Porast cena grafičkih procesora u Japanu utiče na developere veštačke inteligencije

Summary

Cene poluvodičkih uređaja za data centre japanske kompanije GDEP Advance od američkog Nvidia su u porastu zbog slabljenja jena, što povećava troškove razvoja generativne veštačke inteligencije. GDEP Advance, zvanični Nvidia partner za prodaju, je u septembru povećao katalog cene napredne […]

Porast cena grafičkih procesora u Japanu utiče na developere veštačke inteligencije

Cene poluvodičkih uređaja za data centre japanske kompanije GDEP Advance od američkog Nvidia su u porastu zbog slabljenja jena, što povećava troškove razvoja generativne veštačke inteligencije. GDEP Advance, zvanični Nvidia partner za prodaju, je u septembru povećao katalog cene napredne H100 grafičke procesorske jedinice za 16% na 5,44 miliona jena ($36,300), što je povećanje od oko 700,000 jena.

Nvidia kontroliše oko 80% do 90% globalnog tržišta za grafičke procesorske jedinice za data centre koje su ključne za razvoj usluga veštačke inteligencije. Ovaj porast cena utiče na developere AI programa koji koriste Nvidia tehnologiju, jer su troškovi nabavke poluvodičkih uređaja značajno uvećani.

Osim što je vodeći snabdevač grafičkih procesora za data centre, Nvidia je takođe poznata po proizvodnji grafičkih kartica za PC računare i gejmerske konzole. Snažan uticaj ove kompanije na globalno tržište poluvodiča i veštačke inteligencije čini njihove proizvode visoko traženim i omiljenim među profesionalcima i širokom publikom.

Generativna veštačka inteligencija je oblast veštačke inteligencije koja se bavi stvaranjem novih informacija koje ne postoje u originalnom skupu podataka. Izuzetno je važna u mnogim industrijskim granama, kao što su medicinske dijagnostike, fotografija, muzika itd. Nvidia tehnologija je veoma efikasna za ovu vrstu veštačke inteligencije i ima veliki uticaj na napredak industrije.

Porast cena grafičkih procesora može imati dugoročne posledice na industriju razvoja generativne veštačke inteligencije u Japanu, jer će developeri morati da se prilagode ovim promenama i pronađu rešenja koja su ekonomski održiva.