Некатегоризовано

Microsoft angažuje suosnivače OpenAI za novo istraživačko tim

Summary

Microsoft je najavio da je angažovao suosnivače OpenAI, Sema Altmana i Grega Brokmana, da predvode njihov novi napredni istraživački tim za veštačku inteligenciju. Ova vest dolazi nakon burnog vikenda u OpenAI, tokom kojeg je Altman smenjen sa mesta izvršnog direktora […]

Microsoft angažuje suosnivače OpenAI za novo istraživačko tim

Microsoft je najavio da je angažovao suosnivače OpenAI, Sema Altmana i Grega Brokmana, da predvode njihov novi napredni istraživački tim za veštačku inteligenciju. Ova vest dolazi nakon burnog vikenda u OpenAI, tokom kojeg je Altman smenjen sa mesta izvršnog direktora od strane odbora, a Brokman podneo ostavku.

Naime, mnogi članovi OpenAI, uključujući i suosnivača Brokmana, napustili su firmu kao znak protesta. Saopštenje Satje Nadele, izvršnog direktora Microsofta, sugeriše da se Altmanu i Brokmanu pridružuje „kolege“, što ukazuje na to da Microsoft takođe zapošljava mnoge druge ljude koji su napustili OpenAI tokom vikenda.

Microsoft je već investirao preko 10 milijardi dolara u OpenAI i stekao skoro 50% vlasništva nad ovim startapom. Ovo novo angažovanje svakako potvrđuje posvećenost Microsofta razvoju veštačke inteligencije i nastavku saradnje sa OpenAI.

Iako odluka o otpuštanju Altmana nije detaljnije objašnjena, mnogi zaposleni u OpenAI su bili razočarani time što Upravni odbor nije pružio jasno objašnjenje. Ipak, Altman i Brokman su sada na čelu Microsoftovog naprednog istraživačkog tima, što je moguće posmatrati kao neverovatan uspeh za njih.

Pozicija lidera koju je Altman imao u OpenAI, kao i uloga koju je ovaj startap imao u razvoju veštačke inteligencije, svakako su privukli pažnju tehnološke zajednice. Očekuje se da će Microsoft, uz angažman Altmana i Brokmana, ubrzano obezbediti resurse za napredak u ovoj oblasti.

FAQ:

Šta je OpenAI?
OpenAI je startap kompanija koja se bavi istraživanjem veštačke inteligencije. Njihovi napori su usmereni ka razvoju naprednih tehnologija i algoritama koji omogućavaju veštačkoj inteligenciji da postane sve efikasnija i autonomnija.

Šta je uloga Sema Altmana i Grega Brokmana u OpenAI?
Sema Altman je suosnivač OpenAI, koji je bio na poziciji izvršnog direktora pre otpuštanja. Greg Brokman je takođe suosnivač OpenAI, koji je podneo ostavku nakon smenjivanja Altmana. Obojica su sada angažovana da predvode napredni istraživački tim za veštačku inteligenciju u Microsoftu.

Šta će se desiti sa OpenAI nakon odlaska Altmana i Brokmana?
Ostatak Upravnog odbora OpenAI izabrao je Emeta Šira, bivšeg glavnog izvršnog direktora i suosnivača Twitcha, da bude privremeni izvršni direktor. OpenAI će nastaviti sa svojim istraživanjima i razvojem veštačke inteligencije.