Некатегоризовано

FTC Pokreće Izazov Kloniranju Glasa radi Zaštite Korsnika od Tehnologije Veštačke Inteligencije

Summary

Današnje dostignuće u tehnologiji kloniranja glasa omogućava ljudima koji su izgubili svoj glas da ponovo govore kao sebe. Međutim, ova tehnologija nosi i značajne rizike. Zloupotreba kloniranog glasa može dovesti do prevare i ucena porodica i malih preduzeća, kao i […]

FTC Pokreće Izazov Kloniranju Glasa radi Zaštite Korsnika od Tehnologije Veštačke Inteligencije

Današnje dostignuće u tehnologiji kloniranja glasa omogućava ljudima koji su izgubili svoj glas da ponovo govore kao sebe. Međutim, ova tehnologija nosi i značajne rizike. Zloupotreba kloniranog glasa može dovesti do prevare i ucena porodica i malih preduzeća, kao i do potencijalne krađe glasova umetnika i ugrožavanja njihove reputacije i prihoda. Upravo zbog ovih pretnji, Komisija Federalne trgovinske komisije (FTC) sprovodi Izazov kloniranju glasa kako bi se zaštitili korisnici od štetnosti veštačke inteligencije i tehnologija zasnovanih na kloniranju glasa.

FTC je otvoren za ideje i rešenja koja će pomoći u otkrivanju, proceni i praćenju kloniranih glasova. Cilj je razviti multidisciplinarne alate, od proizvoda do politika i procedura, koji će zaštititi korisnike od zloupotrebe kloniranog glasa i biometrijskih podataka. Ovaj izazov ne predstavlja samo tehničko rešenje ili poziv na samoregulaciju, već želi da generiše praktična rešenja koja će sprečiti štetu i daće FTC mogućnosti da primeni postojeći zakon.

Rizici koje sa sobom nosi tehnologija kloniranja glasa i druge veštačke inteligencije zahtevaju multidisciplinarni pristup. FTC je ponosna na saradnju različitih agencija u rešavanju ovog problema i njihovu spremnost da koriste sve raspoložive alate, uključujući sudske postupke, donošenje propisa i javne izazove kao što je ovaj, kako bi zaštitile korisnike i obezbedile fer konkurenciju.

Pretnju koju kloniranje glasa predstavlja za korisnike i druge aktere ne može da reši samo tehnologija. Zato FTC poziva tropskupnost i smanjenje tereta na korisnicima. Predstavljeni koncepti treba da budu izvodljivi, da povećavaju odgovornost kompanija i smanjuju teret na korisnicima. Takođe je važno da predložena rešenja budu otporna na brze tehnološke promene i da se mogu prilagoditi unapređenju tehnologije kloniranja glasa.

Izazov kloniranju glasa ima za cilj da podstakne inovativne ideje o sprečavanju, nadgledanju i proceni zlonamernog kloniranja glasa. Ova inicijativa može pomoći u suzbijanju rizika na više nivoa – štitiće korisnike i kreativne profesionalce od štetnosti kloniranja glasa, ali takođe može doprineti i smanjenju rizika na nivou korisnika.

Ukoliko se ne pojave izvodljive ideje, to će biti upozorenje za regulatorne organe da treba razmotriti strože mere u vezi sa upotrebom ove tehnologije, s obzirom na izazove u sprečavanju štetnog razvoja ovakvih aplikacija na tržištu.

Zainteresovani mogu da podnesu svoje ideje na portalu za prijavu izazova od 2. do 12. januara 2024. godine. Pratite dalje razvoje i saznajte koje rešenja postoje za suočavanje s rizicima tehnologije kloniranja glasa.