Некатегоризовано

Veštačka inteligencija (AI) troši sve više energije, sa snažnim porastom potrošnje u narednim godinama

Summary

Veštačka inteligencija (AI) je u porastu širom sveta i sve više postaje značajan potrošač energije, prema podacima francuske kompanije za upravljanje energijom, Schneider Electric. Trenutno, AI troši oko 4,3 GW energije, što je otprilike jednako potrošnji nekih manjih zemalja. Međutim, […]

Veštačka inteligencija (AI) troši sve više energije, sa snažnim porastom potrošnje u narednim godinama

Veštačka inteligencija (AI) je u porastu širom sveta i sve više postaje značajan potrošač energije, prema podacima francuske kompanije za upravljanje energijom, Schneider Electric. Trenutno, AI troši oko 4,3 GW energije, što je otprilike jednako potrošnji nekih manjih zemalja. Međutim, očekuje se da će se ova potrošnja drastično povećati u narednim godinama.

Prema procenama Schneider Electrica, do 2028. godine AI može potrošiti između 13,5 GW i 20 GW energije, što je rast od 26-36% godišnje. Ovaj rapidan porast izaziva zabrinutost zbog ekološkog uticaja i održivosti AI tehnologija.

Studija takođe ukazuje na širi problem potrošnje energije u centrima za obradu podataka. Kako AI postaje sveprisutnija, očekuje se da će potrošnja energije u centrima za obradu podataka dostići 90 GW do 2028. godine. AI će biti odgovoran za 15-20% ove potrošnje.

Da bi se suočili sa ovim izazovima, Schneider Electric preporučuje operaterima centara za obradu podataka da pređu na veći napon snage (240/415V) kako bi se prilagodili visokim zahtevima AI opterećenja. Takođe je neophodno modernizovati infrastrukturu i poboljšati efikasnost kako bi se smanjila potrošnja energije.

Ovi nalazi naglašavaju važnost održivih energetskih rešenja i povećane efikasnosti u razvoju i primeni AI tehnologija.


Često postavljana pitanja (FAQ):

Šta je veštačka inteligencija (AI)?

Veštačka inteligencija (AI) je grana računarstva koja se bavi razvojem sistema koji imaju sposobnost da izvršavaju zadatke koji obično zahtevaju ljudsku inteligenciju. To uključuje prepoznavanje slika, obradu prirodnog jezika i donošenje odluka na osnovu analize podataka.

Kako veštačka inteligencija troši energiju?

Veštačka inteligencija zahteva velike količine energije za svoje funkcionisanje, posebno za obuku modela AI i izvršavanje kompleksnih zadataka. Ovo može dovesti do povećane potrošnje energije u centrima za obradu podataka i izazova u vezi sa održivim energetskim rešenjima.

Koje su posledice porasta potrošnje energije od strane veštačke inteligencije?

Porast potrošnje energije od strane veštačke inteligencije može imati negativan ekološki uticaj i izazvati zabrinutost zbog održivosti. U cilju smanjenja ovog uticaja, neophodna je tranzicija ka efikasnijim energetskim rešenjima i unapređenje infrastrukture.