Некатегоризовано

Pesma AI Drake „Heart on My Sleeve“ neće se kvalifikovati za Gremi nagradu

Summary

Organizacija koja stoji iza Gremi nagrade želi da jasno stavi do znanja da pesma AI Drake, pod nazivom „Heart on My Sleeve“, neće biti kvalifikovana za nagradu. Izvršni direktor Akademije za snimanje je putem video snimka na Instagramu izjavio da […]

Pesma AI Drake „Heart on My Sleeve“ neće se kvalifikovati za Gremi nagradu

Organizacija koja stoji iza Gremi nagrade želi da jasno stavi do znanja da pesma AI Drake, pod nazivom „Heart on My Sleeve“, neće biti kvalifikovana za nagradu. Izvršni direktor Akademije za snimanje je putem video snimka na Instagramu izjavio da pesma ne ispunjava uslove za razmatranje Grammija.

U utorak je anonimni kreator, po imenu Ghostwriter, objavio novu pesmu koristeći vokale Travis Scotta i 21 Savagea generisane veštačkom inteligencijom. Prema izveštaju The New York Timesa, ova pesma je dobila sugestiju da se kreira za Gremi, a Mason Jr je potvrdio da pesma ispunjava uslove jer ju je napisao ljudski.

Međutim, Mason sada želi da razjasni stav Akademije o pesmi Ghostwritera. On kaže da pesma ne ispunjava uslove iz razloga što vokal nije legalno dobijen, nije prošao proces čišćenja od strane izdavača ili umetnika, i pesma nije komercijalno dostupna.

U junu je Akademija za snimanje predstavila pravila u vezi sa upotrebom veštačke inteligencije (AI). Mason Jr je tada izjavio da će Akademija dozvoliti AI muziku i sadržaj od „ljudskih kreatora“ i da će čak razmotriti pesme koje sadrže AI glasove ili instrumentale.

Dvosmislenost oko upotrebe vokala generisanih veštačkom inteligencijom proteže se i na druge platforme za striming kao što su YouTube, Spotify i Apple Music. Neke od ovih platformi su u suprotnosti sa načinom na koji reaguju na muziku Ghostwritera. Iako je nova pesma Ghostwritera, pod nazivom „Whiplash“, uklonjena sa TikToka, i dalje je dostupna na drugim platformama poput Twittera.

Akademija je tu da podrži, zastupa i štiti ljudske umetnike i stvaraoce, ali se očekuje da će se ova situacija i dalje menjati.