Некатегоризовано

Šta su kolačići i kako se koriste na veb stranicama?

Summary

Kolačić je mala datoteka koju veb stranica – kad je poseti korisnik – traži od preglednika da je sačuva na uređaju kako bi zapamtila informacije o korisniku, kao što su preferencije jezika ili informacije o prijavi. Kolačići se koriste kako […]

Šta su kolačići i kako se koriste na veb stranicama?

Kolačić je mala datoteka koju veb stranica – kad je poseti korisnik – traži od preglednika da je sačuva na uređaju kako bi zapamtila informacije o korisniku, kao što su preferencije jezika ili informacije o prijavi. Kolačići se koriste kako bi se poboljšalo korisničko iskustvo na veb stranicama i omogućilo praćenje performanse sajta. Postoje nekoliko vrsta kolačića koji se koriste u ove svrhe.

1. Kolačići neophodni za rad sajta:

Ovi kolačići su neophodni za pravilno funkcionisanje veb stranice, kao što je prikazivanje obaveštenja o kolačićima i pamćenje izbora o privatnosti korisnika. Upotreba ovih kolačića ne čini „prodaju“ vaših podataka u smislu odredbi zakona o zaštiti potrošača.

2. Funkcionalni kolačići:

Funkcionalni kolačići su takođe neophodni za pravilno funkcionisanje veb stranice, kao što je prikazivanje obaveštenja o kolačićima i pamćenje izbora o privatnosti korisnika. Upotreba ovih kolačića ne čini „prodaju“ vaših podataka u smislu odredbi zakona o zaštiti potrošača.

3. Kolačići za performanse:

Kolačići za performanse su takođe neophodni za pravilno funkcionisanje veb stranice, kao što je prikazivanje obaveštenja o kolačićima i pamćenje izbora o privatnosti korisnika. Upotreba ovih kolačića ne čini „prodaju“ vaših podataka u smislu odredbi zakona o zaštiti potrošača.

4. Prodaja ličnih podataka:

Takođe koristimo kolačiće kako bismo personalizovali vaše iskustvo na našim veb stranicama, uključujući određivanje najrelevantnijeg sadržaja i reklama koje će vam biti prikazane, kao i praćenje prometa na sajtu i performansi kako bismo poboljšali naše veb stranice i vaše iskustvo. Možete se odjaviti od upotrebe ovih kolačića (i povezane „prodaje“ vaših ličnih podataka) koristeći prekidač. Bez obzira na vaš izbor, i dalje ćete videti reklame. Izbor će se primenjivati samo na ovaj pregledač, ovaj uređaj i ovu veb stranicu.

Često postavljana pitanja (FAQ):

Šta su kolačići?

Kolačići su mali delovi podataka koje veb stranice čuvaju na uređajima korisnika kako bi pamtile informacije o korisniku.

Za šta se koriste kolačići?

Kolačići se koriste da bi se poboljšalo korisničko iskustvo na veb stranicama, personalizovala reklama i pratila performansa sajta.

Da li mogu da blokiram kolačiće?

Da, možete blokirati kolačiće podešavanjem opcija u pregledaču. Međutim, važno je zapamtiti da blokiranje kolačića može uticati na pravilno funkcionisanje veb stranica.

Izvor: www.allaboutcookies.org