Некатегоризовано

OpenAI Smenjuje Sam Altmana kao CEO-a nakon nedostatka iskrenosti

Summary

Upravni odbor OpenAI, kompanije koja stoji iza razvoja ChatGPT sistema, saopštio je da udaljava svog suosnivača i izvršnog direktora Sema Altmana nakon revizije koja je otkrila da nije bio dosledno iskren u komunikaciji sa odborom. „Upravni odbor više nema poverenja […]

OpenAI Smenjuje Sam Altmana kao CEO-a nakon nedostatka iskrenosti

Upravni odbor OpenAI, kompanije koja stoji iza razvoja ChatGPT sistema, saopštio je da udaljava svog suosnivača i izvršnog direktora Sema Altmana nakon revizije koja je otkrila da nije bio dosledno iskren u komunikaciji sa odborom. „Upravni odbor više nema poverenja u njegovu sposobnost da nastavi da vodi OpenAI“, navodi se u saopštenju kompanije. Mira Murati, glavna tehnološka direktorka OpenAI, preuzima trenutno dužnost vršioca dužnosti izvršnog direktora, dok kompanija traži trajnu zamenu. OpenAI nije odmah odgovorio na zahtev za komentar o čemu se tačno radi u vezi sa navodnim nedostatkom iskrenosti Altmana. Saopštenje navodi da je njegovo ponašanje ometalo sposobnost odbora da vrši svoje obaveze.

Sam Altman je osnovao OpenAI kao neprofitnu istraživačku laboratoriju 2015. godine. U protekloj godini, stavljen je u žižu javnosti kao zaštitno lice OpenAI nakon što je ChatGPT postao globalno poznat. Tokom svetske turneje ranije ove godine, bio je zasut obožavajućim fanovima na događaju u Londonu. Upitan na jednom samitu u San Francisku, gde je smeštena OpenAI, kako kompanija štiti čovečanstvo od egzistencijalne pretnje koju predstavljaju kvantni skokovi koje donosi veštačka inteligencija, Altman je istakao potrebu za ograničenjima. Istakao je da veruje da će svet ispuniti očekivanja i učiniti pravu stvar.

Kao deo najnovijih promena u kompaniji, Greg Brockman, predsednik i predsednik odbora OpenAI, napustiće poziciju predsednika odbora, ali će ostati na svojoj funkciji u kompaniji i izveštavati o trenutnom izvršnom direktoru. U saopštenju nije dato objašnjenje za tu promenu. Odbor kompanije čine glavni naučnik OpenAI-a Ilija Sutskever i trojica nezaposlenih: direktor kompanije Quora Adam D’Angelo, preduzetnik Tasha Mekoli i Helen Toner iz Centra za bezbednost i tehnologiju na Univerzitetu Džordžtaun. Microsoft, ključni poslovni partner OpenAI-a, koji je investirao milijarde dolara u ovu startap kompaniju i pomogao u obezbeđivanju računarske snage za njihove AI sisteme, izjavio je da ove promene neće uticati na njihov odnos. „Mi imamo dugoročno partnerstvo sa OpenAI-om i Microsoft ostaje posvećen Mire i njihovom timu dok donosimo sledeću eru veštačke inteligencije našim korisnicima“, navodi se u poruci koju je poslao Microsoft.

OpenAI je započeo kao neprofitna istraživačka laboratorija kada je pokrenuta u decembru 2015. godine uz finansijsku podršku izvršnog direktora Tesle Elona Maska i drugih. Njegov cilj je bio „unaprediti digitalnu inteligenciju na način koji najviše koristi celokupnom čovečanstvu, bez ograničenja u generisanju finansijskog povraćaja“. To se promenilo 2018. godine kada je kompanija postala pravno lice.

Često postavljana pitanja

Ko je Mira Murati?

Mira Murati je glavna tehnološka direktorka OpenAI, koja je preuzela funkciju vršioca dužnosti izvršnog direktora nakon udaljavanja Sema Altmana. Pre dolaska u OpenAI, Murati je imala bogato iskustvo u oblasti veštačke inteligencije i tehnologije.

Zašto je Sam Altman smenjen?

Sam Altman smenjen je kao izvršni direktor OpenAI-a nakon što je odbor kompanije utvrdio da u svojoj komunikaciji sa odborom nije bio dosledno iskren. To je dovelo do gubitka poverenja odbora u njegovu sposobnost vođenja kompanije.

Ko je član upravnog odbora OpenAI-a?

Upravni odbor OpenAI-a sastoji se od glavnog naučnika Ilije Sutskevera i tri spoljašnja člana: Adama D’Angela, izvršnog direktora Quore, Tasha Mekoli, tehnološkog preduzetnika, i Helen Toner iz Centra za bezbednost i tehnologiju na Univerzitetu Džordžtaun.