Некатегоризовано

Veštačka inteligencija pomaže lekarima kompanije Ochsner Health u upravljanju pacijentima

Summary

Uskoro će oko 100 lekara kompanije Ochsner Health koristiti veštačku inteligenciju kako bi im pomogla u upravljanju sve većim brojem pacijentovih poruka. Poruke pacijenata putem Ochsner-ovog portala su se povećavale zajedno sa virtuelnim pregledima tokom pandemije, izjavio je dr Louis […]

Veštačka inteligencija pomaže lekarima kompanije Ochsner Health u upravljanju pacijentima

Uskoro će oko 100 lekara kompanije Ochsner Health koristiti veštačku inteligenciju kako bi im pomogla u upravljanju sve većim brojem pacijentovih poruka. Poruke pacijenata putem Ochsner-ovog portala su se povećavale zajedno sa virtuelnim pregledima tokom pandemije, izjavio je dr Louis Jeansonne, direktor informacionih tehnologija u medicini.

Ochsner, najveći pružalac zdravstvene zaštite u saveznoj državi Luizijana, zabeležio je porast od 75% u broju poruka pacijenata od 2019. godine. Ali pacijenti su voleli mogućnost slanja poruka svojim lekarima, rekao je Jeansonne, i tražnja se nije smanjila ni kad je pandemija oslabila. U 2022. godini, preko 4 miliona zahteva za medicinske savete poslato je lekarima putem aplikacije bolnice.

„Sve više se povećava broj poruka, što je dobro jer je praktično“, rekao je Jeansonne. „Ali to znači da našim lekarima, medicinskim sestrama i medicinskim asistentima u klinikama treba vreme da odgovaraju na poruke i istovremeno vide pacijente lično.“

Slično kao kod programa ChatGPT, veštačka inteligencija može da napiše odgovore na rutinska pitanja koja pacijenti mogu postaviti o medicinskim stanjima koja vide u svom medicinskom kartonu, kako dobiti recepte ili informacije o lekovima. Program može da pogleda pacijentov dosije kako bi personalizovao odgovor.

Doktori će pregledati sve poruke napisane od strane pilot programa i mogu praviti svoje izmene. Pacijenti koji prime poruke kreirane uz pomoć veštačke inteligencije videće napomenu na dnu poruke. Jeansonne je naglasio da veštačka inteligencija neće raditi samostalno niti odgovarati na komplikovana pitanja.

„To nije dijagnostika“, rekao je Jeansonne. „Nije prepisivanje lekova. To je samo alat za uštedu vremena.“

Već nekoliko lekara kompanije Ochsner testira program. Program će biti pušten sa prvim 100 lekara ovog meseca, izjavili su zvaničnici Ochsner-a.

Ochsner se pridružuje institucijama poput UC San Diego Health, UW Health u Madisonu, Wisconsin i Stanford Health Care-u u testiranju veštačke inteligencije, koju su razvili Microsoft i Azure OpenAI Service.