Некатегоризовано

Nvidia Unveils Expansion Plans Amidst Chinese Restrictions

Summary

Nvidia, vodeća kompanija u polju čipova za veštačku inteligenciju, sprema se da objavi novu snažnu prognozu prihoda, zahvaljujući uspehu svojih tehnologija pokretanih veštačkom inteligencijom. Ipak, svi su prizori uprti u potencijalne posledice širenja američkih restrikcija na prodaju visokokvalitetnih čipova u […]

Nvidia Unveils Expansion Plans Amidst Chinese Restrictions

Nvidia, vodeća kompanija u polju čipova za veštačku inteligenciju, sprema se da objavi novu snažnu prognozu prihoda, zahvaljujući uspehu svojih tehnologija pokretanih veštačkom inteligencijom. Ipak, svi su prizori uprti u potencijalne posledice širenja američkih restrikcija na prodaju visokokvalitetnih čipova u Kini, što predstavlja veliku brigu za investitore.

Prema izveštaju Reutersa, kompanija, koja je zabeležila meteorski rast vrednosti svojih akcija, suočava se sa pažnjom usled zabrinutosti da bi nedavne zabrane prodaje određenih čipova Kini mogle poremetiti njeno tržišno prisustvo u zemlji koja čini više od petine njenih prihoda. Kyle Rodda, analitičar u kompaniji Capital.com, citiran od strane Reutersa, kaže da postoji pretpostavka da Nvidia ima potpunu dominaciju na tržištu, pa sve što utiče na tu percepciju će umanjiti entuzijazam.

Naglo povećanje prihoda tokom trećeg kvartala ove godine, za čak 173 odsto, se očekuje da će Nvidia objaviti, prema analizi LSEG. Prognoze Volstrita ukazuju na dodatnih 195 odsto rast prihoda tokom aktuelnog kvartala, uprkos brizi oko uticaja kineskih restrikcija. Nvidia akcije se trguju sa P/E odnosom od 31 puta svoje projekcije zarade za narednih 12 meseci, što je još uvek ispod P/E odnosa rivalne AMD kompanije.

Novi čip kompanije, H200, namenjen za primenu veštačke inteligencije, kao svoju konkurencijsku prednost ima veći memorijski protok od AMD-ovog MI300 čipa. H200 čip će biti dostupan kod najvećih pružaoca cloud usluga kao što su Amazon Web Services, Google Cloud, Microsoft Azure i Oracle Cloud Infrastructure. Takođe, specijalizovani provajderi za veštačku inteligenciju, CoreWeave, Lambda i Vultr, će se pridružiti ovom pohodu Nvidia kompanije.

Ipak, analitičari kompanije Morningstar upozoravaju da će rast Nvidia kompanije eventualno smanjiti značaj prihoda od Kine.

Često postavljana pitanja (FAQ)

1. Kako su restrikcije na prodaju čipova uticale na Nvidia kompaniju?

Restrikcije na prodaju određenih čipova u Kini izazvale su zabrinutost i uticale na vrednost akcija Nvidia kompanije. Međutim, kompanija je razvila nove čipove prilagođene kineskom tržištu kako bi ublažila efekte ovih restrikcija.

2. Koje cloud usluge će ponuditi pristup H200 čipovima?

Nvidia H200 čip će biti dostupan kod vodećih pružaoca cloud usluga kao što su Amazon Web Services, Google Cloud, Microsoft Azure i Oracle Cloud Infrastructure. Takođe, specijalizovani provajderi za veštačku inteligenciju, CoreWeave, Lambda i Vultr, će takođe ponuditi pristup ovim čipovima.

3. Šta analitičari predviđaju za budući rast kompanije Nvidia?

Analitičari prognoziraju snažan rast prihoda za kompaniju Nvidia tokom trećeg kvartala ove godine i predviđaju dalji rast tokom aktuelnog kvartala. Ipak, analitičari upozoravaju da će rast prihoda od Kine postepeno izgubiti na značaju za kompaniju.