Некатегоризовано

Ekspanzija veštačke inteligencije u vreme ograničenja izvoza čipova u Kini

Summary

Nov 20 (Reuters) – Kompanija Nvidia (NVDA.O), koja je lider u oblasti čipova za veštačku inteligenciju, verovatno će danas objaviti još jedno impresivno predviđanje zarade. Međutim, pravi fokus će biti na tome da li će proširenje američkih ograničenja na prodaju […]

Ekspanzija veštačke inteligencije u vreme ograničenja izvoza čipova u Kini

Nov 20 (Reuters) – Kompanija Nvidia (NVDA.O), koja je lider u oblasti čipova za veštačku inteligenciju, verovatno će danas objaviti još jedno impresivno predviđanje zarade. Međutim, pravi fokus će biti na tome da li će proširenje američkih ograničenja na prodaju njenih vrhunskih čipova u Kinu poremetiti taj uspeh.

Rezultati će takođe predstavljati veliki test za AI-rally koji je pomogao rast američke berze ove godine, sa indeksom fotonaponskih poluprovodnika (.SOX) koji je porastao skoro 50% u 2023. godini.

Postoji osnovni pretpostvaka da Nvidia ima potpunu dominaciju na tržištu… tako da bilo šta što utiče na tu percepciju, bilo da se radi o poslovnim rezultatima ili rizicima za određena tržišta, će umanjiti entuzijazam – izjavio je analitičar Kyle Roda za Capital.com.

Prošlog meseca je administracija predsednika Bajdena uvela zabranu prodaje čipova H800 i A800 u Kini koje je Nvidia kreirala nakon prethodnih ograničenja na izvoz u tu zemlju. Kina je treće najveće tržište kompanije i čini više od jedne petine njenih prihoda.

Nvidia je izjavila da ne očekuje nikakav uticaj ovih ograničenja u bliskoj budućnosti. Međutim, njena akcija je u oktobru dostigla najnižu vrednost u poslednjih pet meseci, nakon što je „Wall Street Journal“ izvestio da je ugroženo do 5 milijardi dolara vrednih narudžbina iz Kine.

Nakon meteorološkog uspona koji je kompaniju pretvorio u prvu čiparsku firmu vrednu hiljadu milijardi dolara, akcija Nvidie je opala više od 12% između avgusta i oktobra, što ukazuje na to da je investitore sve teže impresionirati kako se rastu strahovi vezani za Kinu.

Nvidia trenutno trguje po ceni koja je 31 puta veća od njene procene zarade za narednih 12 meseci, dok je njena konkurencija AMD ima odnos cene kompanije i njenih zarada od 33.

ČIPOVI ZA KINU
Pre najnovijih ograničenja izvoza u Kinu, potražnja za Nvidia-ovim čipom H800, sporijom verzijom njenog flagship čipa za veštačku inteligenciju, bila je veća od konkurencije jer je bio bolji od alternativa.

Analitičari su izjavili da je dizajner čipova sada kreirao tri nova čipa za kinesko tržište i planira da ih uskoro lansira.

„Dok su ranija rešenja zaobilazila samo male promene u propusnosti memorije, ovaj put, priroda kontrole nameće oštro smanjenje ukupnih performansi,“ – izjavila je analitičarka Stacy Rasgon iz Bernsteina ovog meseca.

„Međutim, oni i dalje mogu biti privlačni za kineske potrošače, dok će biti prihvatljiviji za američke regulatora.“

Očekuje se da Nvidia objavi skok prihoda od gotovo 173% za treći kvartal, prema anketi analitičara koju je sproveo LSEG.

Wall Street procenjuje da će predvideti porast prihoda za više od 195% za tekući kvartal.

Kompanija je takođe predstavila novi vrhunski čip za veštačku inteligenciju pod nazivom H200, koji dolazi sa bržom memorijom i može pomoći da se održi njen vođstvo u odnosu na AMD, takmičeći se sa njihovim nadolazećim MI300 čipom.

Amazon Web Services, Google Cloud, Microsoft Azure i Oracle Cloud Infrastructure će biti među prvima među pružaocima cloud usluga koji će ponuditi pristup H200 čipovima, kao i specijalizovani pružaoci AI cloud usluga CoreWeave, Lambda i Vultr.

„Postoji mogućnost da će ogroman rast Nvidijine kompanije učiniti da prihodi od Kine postanu manje bitni tokom vremena,“ – izjavili su analitičari iz Morningstara.

Izveštaj: Arsheeya Bajwa i Chavi Mehta (Bengaluru); Montaža: Devika Syamnath
Naši standardi: Thomson Reuters Trust Principles. Acquire Licensing Rights, opens new tabChavi MehtaThomson ReutersChavi izveštava o američkim tehnološkim kompanijama, uključujući proizvođače poluprovodnika. Njeni radovi uglavnom se objavljuju na sekcijama Tehnologija i Biznis.