Некатегоризовано

Nove NVIDIA čipove očekuje velika uloga u budućoj tehnologiji veštačke inteligencije

Summary

NVIDIA je nedavno predstavila svoju najnoviju generaciju čipova za veštačku inteligenciju (AI) koji će verovatno igrati ključnu ulogu u budućim tehnološkim razvojima. Novi HGX H200 GPU baziran na NVIDIA-inoj arhitekturi „Hopper“ donosi značajna poboljšanja u odnosu na prethodnu generaciju. Ovaj […]

Nove NVIDIA čipove očekuje velika uloga u budućoj tehnologiji veštačke inteligencije

NVIDIA je nedavno predstavila svoju najnoviju generaciju čipova za veštačku inteligenciju (AI) koji će verovatno igrati ključnu ulogu u budućim tehnološkim razvojima. Novi HGX H200 GPU baziran na NVIDIA-inoj arhitekturi „Hopper“ donosi značajna poboljšanja u odnosu na prethodnu generaciju. Ovaj čip je posebno projektovan za veće jezičke modele i ima dvostruko veći kapacitet memorije i 2.4 puta veću propusnost podataka u poređenju sa prethodnikom. Očekuje se da će dostupnost ovog čipa u data centrima i superkompjuterima omogućiti efikasnije izvršavanje zadataka poput predviđanja vremenskih uslova, razvoja novih lekova i kvantnog računarstva.

Druga ključna NVIDIA inovacija je GH200 Grace Hopper čip, koji integriše GPU HGX H200 i CPU baziran na Arm arhitekturi. Ova kombinacija dvaju čipova predstavlja jedinstvenu tehnologiju koja će omogućiti naučnicima i istraživačima da se bave najizazovnijim problemima u oblasti veštačke inteligencije i visokoperformantnih računara. NVIDIA planira da implementira GH200 čipove u više od 40 superkompjutera širom sveta, a među partnerima koji će koristiti ove čipove nalaze se Dell, HP, Lenovo i drugi.

Jedan od najvećih superkompjutera koji će koristiti GH200 Grace Hopper čip je JUPITER, koji će postati najmoćniji AI sistem na svetu. Ovaj superkompjuter će se koristiti za generisanje visokorezolucijskih simulacija klime i vremenskih uslova, otkrivanje lekova za kvantno računarstvo i industrijsko inženjerstvo. NVIDIA očekuje da će nova generacija čipova doprineti daljem rastu kompanije, koja već ostvaruje većinu prihoda od AI i data centara.

FAQ:

Q: Šta je HGX H200 GPU?
A: HGX H200 GPU je NVIDIA-ina najnovija generacija čipova za veštačku inteligenciju, bazirana na arhitekturi „Hopper“.

Q: Koja je svrha GH200 Grace Hopper čipa?
A: GH200 Grace Hopper čip integriše GPU HGX H200 i CPU baziran na Arm arhitekturi. Ova kombinacija čipova omogućava ubrzano izvršavanje kompleksnih AI i HPC aplikacija.

Q: Koji je najveći superkompjuter koji će koristiti GH200 Grace Hopper čip?
A: Najveći superkompjuter koji će koristiti GH200 Grace Hopper čip nosi naziv JUPITER i postaće najmoćniji AI sistem na svetu.

Q: Na kojim poljima će nova NVIDIA tehnologija imati primenu?
A: Nova NVIDIA tehnologija će se primenjivati u oblastima poput predviđanja klime i vremena, otkrivanja lekova za kvantno računarstvo i industrijskog inženjerstva.