Некатегоризовано

Često postavljana pitanja (FAQ)

Summary

Kompanija NVIDIA najavljuje tri nova čipa za veštačku inteligenciju U cilju očuvanja pristupa kineskom tržištu, kompanija NVIDIA razvija tri nova čipa za veštačku inteligenciju. Ovi čipovi su posebno dizajnirani da zadovolje najnovije izvozne restrikcije SAD-a. Prošle godine, američka vlada je […]

Često postavljana pitanja (FAQ)

Kompanija NVIDIA najavljuje tri nova čipa za veštačku inteligenciju

U cilju očuvanja pristupa kineskom tržištu, kompanija NVIDIA razvija tri nova čipa za veštačku inteligenciju. Ovi čipovi su posebno dizajnirani da zadovolje najnovije izvozne restrikcije SAD-a. Prošle godine, američka vlada je obavestila proizvođače čipova da će ograničiti izvoz računarskih čipova za superkompjutere i veštačku inteligenciju u Rusiju i Kinu, zbog bojazni da bi ove komponente mogle biti iskorišćene u vojne svrhe. Kao rezultat toga, NVIDIA nije mogla da prodaje određene modele A100 i H100 čipova u Kini. Međutim, kompanija je reagovala i kreirala čipove A800 i H800, prilagođene specifičnim potrebama kineskog tržišta.

Nedavno su postavljena nova ograničenja na snagu čipa namenjenog izvozu u Rusiju i Kinu, zbog čega čipovi A800 i H800 više nisu odobreni za izvoz. Isti scenario se odnosi i na druge proizvode NVIDIA-e, uključujući i vrhunski GPU RTX 4090. Oni koji čeka NVIDIA nova ograničenja mogu doneti ogroman finansijski gubitak, navodi se u nekim izveštajima, jer bi mogla propasti narudžbina čipova u vrednosti od preko 5 milijardi dolara.

Kompanija NVIDIA sada radi na razvoju novih čipova, pod imenima HGX H20, L20 i L2, posebno za kinesko tržište. Iako se očekuje da će čip H20 biti najmoćniji od ovih modela, činjenica je da oni ne ispunjavaju uslove novih izvoznih pravila američke vlade u pogledu računarske snage. To znači da će kupcima koji koriste ove čipove za aplikacije veštačke inteligencije biti potrebno više čipova nego što je to bilo do sada.

Kineske kompanije kao što su Baidu, Huawei, Xiaomi i Oppo već su počele da razvijaju sopstvene čipove, budući da se pripremaju za mogući nedostatak uvoza čipova iz SAD-a i drugih zemalja. Ipak, postojeći kupci NVIDIA-e možda će se ipak odlučiti za čipove ove kompanije zbog njene reputacije i jakog softvera koji je u vrhu razvoja veštačke inteligencije. Očekuje se da će NVIDIA najaviti nove čipove već 16. novembra i da će njihova prodaja početi pre kraja ove godine.

Izvor: Engadget

Koja su nova ograničenja za izvoz čipova u Rusiju i Kinu?

Nova ograničenja za izvoz računarskih čipova namenjenih superkompjuterima i veštačkoj inteligenciji u Rusiju i Kinu su postavljena od strane američke vlade. Ova ograničenja su uvedena iz bojazni da bi komponente čipova mogle biti upotrebljene u vojne svrhe.

Koje čipove NVIDIA trenutno razvija za kinesko tržište?

Trenutno, NVIDIA razvija tri nova čipa za kinesko tržište. Ovi čipovi su nazvani HGX H20, L20 i L2.

Da li će nove restrikcije uticati na proizvodnju kompanije?

Da, nove restrikcije mogu imati veliki finansijski uticaj na kompaniju NVIDIA, jer će možda morati otkazati narudžbine čipova vredne preko 5 milijardi dolara za tržište u Kini.

Zašto su postojeći kupci NVIDIA-e verovatnoća zadržati ovu kompaniju kao svog dobavljača čipova?

Postojeći kupci NVIDIA-e mogu se odlučiti da i dalje koriste čipove ove kompanije zbog njenog ugleda i softvera koji je vrhunski u razvoju veštačke inteligencije.