Некатегоризовано

Nvidia predstavila nove procesore za AI primene na konferenciji SC23

Summary

Nvidia (NVDA) deonice su snažno porasle u utorak nakon što je proizvođač grafičkih čipova najavio nove procesore za data centar optimizirane za veštačku inteligenciju. Na SC23 konferenciji o supervođerima, održanoj u Denveru u ponedeljak, Nvidia je predstavila svoju AI računarsku […]

Nvidia predstavila nove procesore za AI primene na konferenciji SC23

Nvidia (NVDA) deonice su snažno porasle u utorak nakon što je proizvođač grafičkih čipova najavio nove procesore za data centar optimizirane za veštačku inteligenciju.

Na SC23 konferenciji o supervođerima, održanoj u Denveru u ponedeljak, Nvidia je predstavila svoju AI računarsku platformu HGX H200 i Superčip GH200 Grace Hopper.

Sistem HGX H200 je opremljen naprednom tehnologijom memorije nazvanom HBM3e i omogućava skoro dvostruko veći kapacitet i 2,4 puta veću propusnost u odnosu na prethodnika, Nvidia A100, kompanija je saopštila u saopštenju za medije.

Sistemi opremljeni sa H200 procesorom, od strane vodećih proizvođača servera i pružalaca cloud usluga, trebali bi početi sa isporukom tokom drugog kvartala 2024. godine.

Superčip GH200 kompanije Nvidia je brži i energetski efikasniji u odnosu na svog prethodnika. Nvidia je saopštila da će neki proizvođači servera početi sa isporukom sistema sa novim procesorom do kraja godine.

Na berzi danas, deonice Nvidia su porasle za 2,1% i zatvorile se na 496,56. NVDA deonice su sada porasle tokom 10 uzastopnih trgovačkih dana, što je najduži niz pobedničkih dana od decembra 2016. godine, kada su takođe porasle tokom 10 uzastopnih trgovačkih sesija.

Konkurenti Nvidie, proizvođači čipova Advanced Micro Devices (AMD) i Intel (INTC), takođe su promovisali svoje AI proizvode na konferenciji SC23.

Intel je predstavio svoju seriju Data Center GPU Max, akceleratore veštačke inteligencije Gaudi 2 i procesore Xeon.

S druge strane, AMD je reklamirao svoje Epyc server procesore i Instinct AI akceleratore na konferenciji.

Nvidia deonice su na tri IBD liste: IBD 50, Leaderboard i Tech Leaders.

Uz to, Nvidia je jedna od sedam Magnificent Seven kompanija, zajedno sa Alphabet (GOOGL), Amazon.com (AMZN), Apple (AAPL), Meta Platforms (META), Microsoft (MSFT) i Tesla (TSLA).