Некатегоризовано

Novi sistem veštačke inteligencije ćelijama moždanih tumora otkriva autizam sa 98,5% tačnosti

Summary

Beograd, 21. novembar 2023. /PRNewswire/ – Novo razvijeni sistem veštačke inteligencije (VI) koji analizira specijalizovane magnetne rezonance mozga tačno dijagnostikuje decu između 24 i 48 meseci sa autizmom sa tačnošću od 98,5%, prema istraživanju koje će biti prezentovano sledeće nedelje […]

Novi sistem veštačke inteligencije ćelijama moždanih tumora otkriva autizam sa 98,5% tačnosti

Beograd, 21. novembar 2023. /PRNewswire/ – Novo razvijeni sistem veštačke inteligencije (VI) koji analizira specijalizovane magnetne rezonance mozga tačno dijagnostikuje decu između 24 i 48 meseci sa autizmom sa tačnošću od 98,5%, prema istraživanju koje će biti prezentovano sledeće nedelje na godišnjem skupu Radiološkog društva Severne Amerike (RSNA).

Tim multidisciplinarnih stručnjaka koji su razvili troslojni sistem za analizu i klasifikaciju diffuziono tenzorske magnetne rezonance mozga (DT-MRI) obuhvata Mohameda Khudrija, B.Sc., gostujućeg naučnog saradnika na Univerzitetu u Louisvillu u Kentakiju. DT-MRI je specijalna tehnika koja detektuje kako voda putuje duž belih vlakana u mozgu.

Naš algoritam je obučen da identifikuje oblasti odstupanja kako bi dijagnostifikovao da li je neko autističan ili tipično neurološkog razvoja, rekao je Khudri.

VI sistem uključuje izdvajanje slika mozga iz DT-MRI skenova i ekstrakciju indikatora za slikanje koji ukazuju na nivo povezanosti između različitih delova mozga. Algoritam mašinskog učenja upoređuje obrasce markerima u mozgovima dece sa autizmom s onima normalno razvijenih mozgova.

Autizam je pre svega bolest nepropisnih veza unutar mozga, rekao je koautor Gregory N. Barnes, M.D., Ph.D., profesor neurologije i direktor Centra za autizam Norton Children u Louisvillu. DT-MRI bilježi ove abnormalne veze koje dovode do simptoma koje deca sa autizmom često imaju, kao što su poremećaji socijalne komunikacije i ponavljajuće ponašanje.

Istraživači su primenili svoju metodu na DT-MRI skenovima mozga 226 dece starosti od 24 do 48 meseci iz Autističke razmene podataka o slikama mozga II. Skup podataka je uključivao snimke 126 dece sa autizmom i 100 dece u normalnom razvoju. Tehnologija je pokazala 97% osetljivosti, 98% specifičnosti i ukupnu tačnost od 98,5% u identifikaciji dece sa autizmom.

Naš pristup je novo postignuće koje omogućava rano otkrivanje autizma kod beba do dve godine starosti, rekao je Khudri. Verujemo da terapijska intervencija pre navršene treće godine može dovesti do boljih ishoda, uključujući veće samostalnosti i veći kvocijent inteligencije kod osoba sa autizmom.

Prema Izveštaju zajednici CDC-a o autizmu 2023. godine, manje od polovine dece sa poremećajem iz spektra autizma prošlo je razvojnu evaluaciju do treće godine, a 30% dece koja ispunjavaju kriterijume za poremećaj iz spektra autizma nije dobilo formalnu dijagnozu do navršene osme godine.

Ideja iza rane intervencije je iskoristiti plastičnost mozga, odnosno sposobnost mozga da normalizuje funkciju terapijom, izjavio je dr. Barnes.

Istraživači su naveli da deca sa autizmom dobijaju dijagnozu sa zakašnjenjem iz više razloga, uključujući nedostatak kapaciteta u centrima za testiranje. Khudri je izjavio da njihov VI sistem može olakšati precizno upravljanje autizmom, smanjujući vreme i troškove povezane sa procenom i tretmanom.

„Slikanje mozga nudi mogućnost brzog otkrivanja autizma na objektivan način“, izjavio je dr. Barnes. „Zamislili smo procenu autizma koja počinje DT-MRI, a zatim skraćenu sesiju sa psihologom radi potvrde rezultata i vođenja roditelja na sledeće korake. Ovaj pristup mogao bi smanjiti radni teret psihologa za 30%“.

VI sistem generiše izveštaj koji detaljno opisuje koje neuronske staze su pogođene, očekovani uticaj na funkcionalnost mozga i stepen ozbiljnosti koji se može koristiti za vođenje rane terapijske intervencije.

Istraživači rade na komercijalizaciji i dobijanju dozvole FDA za svoj softver baziran na VI.

Za više informacija o MRI mozga, posetite RadiologyInfo.org.

IZVOR: Radiološko društvo Severne Amerike (RSNA)

Često postavljana pitanja:

P: Šta je DT-MRI?

O: DT-MRI je tehnika magnetne rezonance koja otkriva kako voda putuje duž belih vlakana u mozgu. Koristi se za analiziranje povezanosti između različitih delova mozga.

P: Kako AI sistem dijagnostikuje autizam?

O: AI sistem analizira DT-MRI skenove mozga i upoređuje obrasce markerima u mozgovima dece sa autizmom i normalnog razvoja. Na osnovu ovog poređenja, sistem može tačno dijagnostikovati autizam kod dece.

P: Kakva je korist rane intervencije kod autizma?

O: Rana intervencija kod autizma može iskoristiti plastičnost mozga, tj. sposobnost mozga da se normalizuje terapijom. Ovo može dovesti do boljih ishoda, kao što su veća samostalnost i veći kvocijent inteligencije kod osoba sa autizmom.

P: Koliko je tačan AI sistem u dijagnostikovanju autizma?

O: AI sistem ima tačnost od 98,5% u dijagnostikovanju autizma kod dece između 24 i 48 meseci starosti.

P: Koje su prednosti korišćenja AI sistema u dijagnostikovanju autizma?

O: Korišćenje AI sistema omogućava brže otkrivanje autizma na objektivan način, smanjuje vreme i troškove procene i tretmana, kao i smanjuje radni teret psihologa za 30%.