Некатегоризовано

Osam novih kompanija pridružilo se inicijativi o dobrovoljnoj upravi veštačke inteligencije

Summary

Bele kuće je saopšteno da se osam novih kompanija, uključujući Adobe, IBM i Nvidia, pridružilo dobrovoljnoj upravi veštačke inteligencije (AI) koju je pokrenuo predsednik SAD Džo Bajden. Inicijativa, koja je prvobitno bila usmerena ka velikim laboratorijama veštačke inteligencije poput OpenAI […]

Osam novih kompanija pridružilo se inicijativi o dobrovoljnoj upravi veštačke inteligencije

Bele kuće je saopšteno da se osam novih kompanija, uključujući Adobe, IBM i Nvidia, pridružilo dobrovoljnoj upravi veštačke inteligencije (AI) koju je pokrenuo predsednik SAD Džo Bajden. Inicijativa, koja je prvobitno bila usmerena ka velikim laboratorijama veštačke inteligencije poput OpenAI i Google DeepMind, podstiče potpisnike da se pridržavaju određenih standarda upravljanja, kao što su obeležavanje vodenim žigom sadržaja generisanog AI i olakšavanje prijavljivanja ranjivosti u njihovim sistemima AI. Sporazum takođe obuhvata obaveze u vezi sa obezbeđivanjem bezbednosti, testiranjem ispravnosti radi sprečavanja dezinformacija i bezbednosnih rizika, deljenjem informacija o smanjenju rizika sa širom zajednicom i ulaganjem u mere sajber bezbednosti.

Ostali potpisnici ove inicijative uključuju Salesforce, Palantir, Stability, Cohere i Scale AI. Bele kuće je istakla da je sprovođenje ovih obaveza ključno za budućnost veštačke inteligencije. Cilj inicijative je promovisanje bezbednosti, sigurnosti i poverenja u razvoj veštačke inteligencije.

Dobrovoljni kodeks se smatra osnovom za globalni sporazum o razvoju veštačke inteligencije. Slične obaveze je preuzela i vlada Velike Britanije, usklađujući se sa principima koje je predstavila administracija Bajdena. Velika Britanija će ove prioritete razmatrati tokom nadolazećeg summita o bezbednosti veštačke inteligencije u Bletchley-u, dok će Evropska unija razmatrati regulativu o veštačkoj inteligenciji u svom predstojećem Aktu o veštačkoj inteligenciji.

Nedostatak jasnih propisa i upravljanja doveo je do kašnjenja u usvajanju projekata veštačke inteligencije, kako je istaknuto u nedavnoj studiji globalne pravne prakse DLA Piper. Studija je pokazala da su poslovni lideri zabrinuti zbog proizvoda i usluga veštačke inteligencije, pri čemu je upravljanje navedeno kao značajan razlog za odgađanje njihove implementacije. Više od trećine ispitanih rukovodilaca nije se osećalo sigurno u vezi sa trenutnim zakonom o veštačkoj inteligenciji, a gotovo polovina je prijavila prekide ili povlačenja projekata veštačke inteligencije usled zabrinutosti za privatnost podataka i nedostatka okvira upravljanja.

Ovo istraživanje ukazuje na hitnost da preduzeća usvoje veštačku inteligenciju uz poštovanje etičkih principa. Globalna grupa za veštačku inteligenciju savetuje oprez pri uvođenju proizvoda veštačke inteligencije kako bi se postigao balans između mogućnosti za produktivnost i efikasnost i etičkih odgovornosti prema preduzećima i zajednicama.