Некатегоризовано

Novi chatbot Charley pokrenut za pomoć korisnicima u državama u kojima je pobačaj zabranjen ili ograničen

Summary

Chatbot Charley je nedavno lansiran sa ciljem da pomogne korisnicima u državama u kojima je pobačaj zabranjen ili ograničen, kao što je Teksas. Za razliku od drugih chatbotova, Charley nije zasnovan na generativnoj veštačkoj inteligenciji, već na granulativnoj logici. Ovo […]

Novi chatbot Charley pokrenut za pomoć korisnicima u državama u kojima je pobačaj zabranjen ili ograničen

Chatbot Charley je nedavno lansiran sa ciljem da pomogne korisnicima u državama u kojima je pobačaj zabranjen ili ograničen, kao što je Teksas. Za razliku od drugih chatbotova, Charley nije zasnovan na generativnoj veštačkoj inteligenciji, već na granulativnoj logici. Ovo znači da odgovori bota zavise od opcija koje korisnik odabere, pri čemu je polje za upisivanje ZIP koda jedino otvoreno tekstualno polje.

Glavni cilj Charleya je pružanje tačnih informacija o pilulama za pobačaj, procedurama i pomoć u određivanju trajanja trudnoće korisnika. Kroz upotrebu ZIP koda i preferencija korisnika, Charley ima za cilj da pruži prilagođene informacije koje mogu pomoći korisnicima u donošenju informisanih odluka.

Razvojem Charleya rukovodila je Nicole Cushman, koja je istakla da je bot osmišljen kako bi suprotstavio zavaravajućim informacijama koje često nalazimo tokom pretrage interneta. Umesto toga, Charley korisnicima pruža tačne informacije bazirane na njihovim preferencijama, pomažući im da izbegnu zbunjenost i pronađu resurse koji su im potrebni za pristup nezi koju traže.

Charley takođe upozorava korisnike na zakone koji ograničavaju pobačaj i „centare za hitne trudnoće“ koji često vrše pritisak na trudne osobe da nastave sa trudnoćom umesto da pruže željenu podršku za dobijanje pobačaja.

Jedna primetna karakteristika Charleya je posvećenost privatnosti. Chatbot ne traži lične informacije poput imena ili godina, a ceo razgovor se briše na kraju sesije, kako bi se osigurala potpuna anonimnost.

Charley je sukreiran od strane organizacija za reproduktivna prava, uključujući Plan C, ineedana.com i Miscarriage + Abortion Hotline. Takođe je suosnivač Cecile Richards, bivša predsednica Planned Parenthooda. Chatbot je dostupan na sajtu ChatwithCharley.org na engleskom i španskom jeziku.