Некатегоризовано

FAQ

Summary

Nova AI tehnologija detektuje više karcinoma dojke od ljudskih lekara Nova AI tehnologija razvijena u saradnji kompanije Kheiron Medical Technologies i Imperial College London može detektovati do 13% više karcinoma dojke od ljudskih lekara pri rutinskim pregledima. Ova studija, objavljena […]

FAQ

Nova AI tehnologija detektuje više karcinoma dojke od ljudskih lekara

Nova AI tehnologija razvijena u saradnji kompanije Kheiron Medical Technologies i Imperial College London može detektovati do 13% više karcinoma dojke od ljudskih lekara pri rutinskim pregledima.

Ova studija, objavljena pod nazivom „Prospective implementation of AI-assisted screen reading to improve early detection of breast cancer“ u časopisu Nature Medicine, pokazuje da je alatka pod imenom Mia značajno povećala ranu detekciju karcinoma dojke u evropskom zdravstvenom sistemu.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, u 2020. godini je 2,3 miliona žena dijagnostikovano sa karcinomom dojke, a 685.000 žena je preminulo od ove bolesti. Programi za rano otkrivanje karcinoma značajno smanjuju intenzivne tretmane i smrtnost od ove bolesti. Međutim, uprkos ovim programima, procenjuje se da se oko 20% karcinoma dojke ne otkrije u ranom stadijumu.

Istraživači su otkrili da korišćenje veštačke inteligencije (AI) nazvane Mia (označena CE Markom kao IIa klasa) može poboljšati pregled karcinoma dojke tako što će primetiti potencijalno kancerogeno tkivo koje „čitači“ možda ne bi primetili.

U Mađarskoj, gde je sprovedena ova studija, standard je da dve radiologkinje analiziraju mamograme i odlučuju, na osnovu sumnje na kancerogeno tkivo, da li da žena bude pozvana na dalja ispitivanja, poznata kao „rekol“.

U okviru ove studije, istraživači su koristili Miu kao dodatnu čitateljku mamograma za 25.065 žena na četiri lokacije u Mađarskoj od aprila 2021. do januara 2023. godine. Nakon što su mamogrami prvo pregledani od strane dve radiologinje, šalju se Mii koja skreće pažnju na potencijalno netačne negativne rezultate trećem ljudskom čitaču, koji odlučuje da li da pozove ženu na dalje testove. Ovi mamogrami su oni koji su procenjeni kao zdravi od strane ljudskih lekara, ali su imali suptilne znakove kancerogenog tkiva koje je Mia uočila.

Studija je sprovedena u tri faze (dve pilot faze i završna faza). U toku sve tri faze, Mia je otkrila 24 nova slučaja karcinoma, što predstavlja relativno povećanje od 7% u odnosu na ručno čitanje, i rezultirala je pozivom još 70 žena (povećanje od 0,28%).

Od dodatnih poziva, kod 6 (inicijalna pilot faza), 13 (produžena pilot faza) i 11 (korišćenje u realnoj praksi) žena su pronađeni novi slučajevi karcinoma, što je povećanje otkrivanja karcinoma od 13%, 10% i 5%, redom.

Otkriveno je da su 83% dodatnih otkrivenih slučajeva karcinoma koje je Mia uočila invazivni, potvrđujući da Mia može otkriti karcinome kod kojih je rana detekcija posebno važna.

Dr. Peter Kecskemethy, izvršni direktor Kheirona, kaže: „Naši podaci o korišćenju Mie u kliničkoj praksi u Mađarskoj pružaju dokaze za značajno povećanje ranog otkrivanja karcinoma dojke. Sada se postavlja pitanje kako opravdati odluku da se ne koristi Mia u pregledu karcinoma dojke kada je očigledno da ima dramatično poboljšanje u otkrivanju ovog raka.“

„Ovi rezultati prevazilaze naša očekivanja. Naše istraživanje pokazuje da korišćenje veštačke inteligencije može delovati kao efikasna mreža za sprečavanje propuštanja suptilnih znakova kancera. Ogromno je videti da primena veštačke inteligencije može značajno smanjiti broj propuštenih slučajeva karcinoma dojke i predstavlja značajan korak u našoj misiji da transformišemo lečenje karcinoma uz pomoć AI tehnologije“, dodaje dr. Ben Glocker iz Imperial College London.

Istraživači naglašavaju da je važan sledeći korak replikacija rezultata u drugim zemljama sa različitim programima za pregled tela i populacijama. Takođe, ističu da je pratnja pacijenata trajala od dva do devet meseci i da će biti potrebno duže praćenje da bi se procenio puni učinak Mie u smislu otkrivanja karcinoma i smanjenja smrtnosti.

Ongoing research in the UK is about to conclude, aiming to confirm the benefits of the AI-assisted extra reader workflow, and the team is beginning a roll-out in the U.S.

Ali Baron, članica Nadzornog odbora Kheirona, kaže: „Meni je dijagnostifikovana neinvazivna karcinoma dojke krajem 2019. godine. Radiolog mi je rekao da je to „sreća“ da je otkriven rano. Želim da izuzmem sreću iz celog procesa. Volela bih kada bi Mia bila prisutna i kada bih znala da radi iza kulisa kako bi pomogla radiolozima. Ova tehnologija bi trebalo da bude dostupna svim ženama.“

„Ovo je samo početak naše saradnje sa Kheironom. Aktivno radimo na…„

Q: Kako nova AI tehnologija poboljšava otkrivanje karcinoma dojke?
A: Mia je AI alatka koja može uočiti suptilne znakove karcinoma dojke koje ljudski lekari možda ne bi primetili.

Q: Koliko karcinoma je dodatno otkriveno uz pomoć ove tehnologije?
A: U studiji je otkriveno 24 nova slučaja karcinoma, što predstavlja povećanje od 7% u odnosu na ručno čitanje mamograma.

Q: Zašto je rana detekcija karcinoma dojke važna?
A: Rana detekcija karcinoma dojke omogućava pravovremeno lečenje i smanjuje smrtnost od ove bolesti.

Q: Kada će nova tehnologija biti dostupna?
A: Nova tehnologija se već koristi u Mađarskoj i tim planira da je proširi na druge zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države.