Некатегоризовано

Veštačka inteligencija može postati saveznik u borbi protiv klimatskih promena, ali treba uzeti u obzir i njen uticaj na energetsku potrošnju

Summary

Veštačka inteligencija (AI) ima ogroman potencijal da pomogne ljudima u suočavanju sa klimatskim promenama. Međutim, stručnjaci upozoravaju da rad AI takođe zahteva veliku količinu energije. Razvoj AI tehnologija privlači sve veću pažnju, ali istovremeno troši ogromne količine električne energije. Ralf […]

Veštačka inteligencija može postati saveznik u borbi protiv klimatskih promena, ali treba uzeti u obzir i njen uticaj na energetsku potrošnju

Veštačka inteligencija (AI) ima ogroman potencijal da pomogne ljudima u suočavanju sa klimatskim promenama. Međutim, stručnjaci upozoravaju da rad AI takođe zahteva veliku količinu energije.

Razvoj AI tehnologija privlači sve veću pažnju, ali istovremeno troši ogromne količine električne energije. Ralf Herbrih, direktor Instituta Haso-Platner iz Potsdama, koji se bavi istraživanjem AI i održivosti, ističe da su centri za obradu podataka već sada odgovorni za 4-5% svetske potrošnje energije, a očekuje se da će taj udeo u narednim godinama porasti na 30%.

Trening AI modela, na primer, zahteva korišćenje stotina grafičkih kartica koje troše ogromne količine energije. Samo jedna kartica može trošiti struju koliko i kuhinjska rerna. Herbrih i drugi naučnici sada rade na pronalaženju načina da smanje energetsku potrošnju AI bez smanjenja tačnosti predviđanja.

Iako postoje težnje i napori kompanija da smanje energetsku potrošnju AI, konkretni rezultati se ne mogu očekivati u bliskoj budućnosti. Naučnik Aleks de Vris je pokazao da AI ne potroši mnogo energije samo tokom procesa učenja, već i kasnije pri obavljanju raznih zadataka.

Uprkos tim izazovima, treba napomenuti da AI može doprineti rešavanju problema klimatskih promena. Na primer, AI može biti korišćen za efikasnije upravljanje energijom, identifikaciju i predviđanje rizika od prirodnih katastrofa, optimizaciju saobraćaja i slično.

Kako bi održiva budućnost bila moguća, ključno je da stručnjaci nastave istraživanja i razvijanje AI tehnologije, ali istovremeno moraju raditi na smanjenju njenog negativnog uticaja na energetsku potrošnju.

FAQ:

1. Kako veštačka inteligencija može pomoći u borbi protiv klimatskih promena?
Veštačka inteligencija može se koristiti za efikasnije upravljanje energijom, identifikaciju i predviđanje rizika od prirodnih katastrofa, optimizaciju saobraćaja i slično.

2. Koliko energije troši veštačka inteligencija?
Centri za obradu podataka koji koriste veštačku inteligenciju trenutno su odgovorni za 4-5% svetske potrošnje energije, a očekuje se da će taj udeo porasti na 30% u narednim godinama.

3. Da li se radi na smanjenju energetske potrošnje veštačke inteligencije?
Da, stručnjaci rade na redukovanju energetskih zahteva veštačke inteligencije bez uticaja na tačnost predviđanja. Ipak, konkretni rezultati ne mogu se očekivati u bliskoj budućnosti.

4. Kakav je uticaj veštačke inteligencije na životnu sredinu?
Veštačka inteligencija ima veliki potencijal da pomogne u borbi protiv klimatskih promena, ali istovremeno zahteva ogromne količine električne energije. Zato je važno raditi na smanjenju njenog negativnog uticaja na energetsku potrošnju.