Некатегоризовано

Šta porast veštačke inteligencije znači za radnike budućnosti? Šta to može značiti za NASA-u?

Summary

Lideri iz vlade, akademske zajednice i komercijalnih industrija okupili su se ranije ovog jeseni na inauguracijskom simpozijumu „Budućnost veština u doba veštačke inteligencije“ u NASA-inom istraživačkom centru Ames u Silicijumskoj dolini u Kaliforniji. Jednodnevni događaj organizovali su Ames, Fisher centar […]

Šta porast veštačke inteligencije znači za radnike budućnosti? Šta to može značiti za NASA-u?

Lideri iz vlade, akademske zajednice i komercijalnih industrija okupili su se ranije ovog jeseni na inauguracijskom simpozijumu „Budućnost veština u doba veštačke inteligencije“ u NASA-inom istraživačkom centru Ames u Silicijumskoj dolini u Kaliforniji. Jednodnevni događaj organizovali su Ames, Fisher centar za poslovnu analitiku Haas škole poslovanja UC Berkeley-a i novi Koledž za računarstvo, podatkovne nauke i društvo.

Cilj događaja bio je da se pokrene dijalog o tome kako bi budućnost veštačke inteligencije mogla izgledati u različitim sektorima i mogućim izazovima. David Korsmajer, privremeni zamenik direktora centra Ames, govorio je prisutnima o istoriji veštačke inteligencije i autonomne tehnologije u NASA-i i kako bi agencija mogla koristiti veštačku inteligenciju u budućnosti. Istakao je načine na koje veštačka inteligencija može podržati rad na Zemlji.

„Veštačka inteligencija može pomoći u analizi ogromnih količina podataka i otkrivanju trendova i informacija“, rekao je Korsmajer, koji je takođe govorio o ulozi veštačke inteligencije u budućem istraživanju svemira, uključujući obučavanje svemirskih letelica za identifikaciju potencijalnih opasnosti i donošenje autonomnih odluka. „Kada planiramo misije na mesta poput Marsa, svemirska letelica i njen posada moraju biti ‘nezavisni od Zemlje’ – ne može se vratiti, nema povratka nazad.“

Uloga veštačke inteligencije kao alata za obrazovanje i poslovanje bila je ključna tema simpozijuma. Annette Bernhardt, direktorka programa za tehnologiju i rad u UC Berkeley Labor Centru, naglasila je ravnotežu između privatnosti radnika i koristi visoko produktivnih alata veštačke inteligencije. Frederick Vejrl, dekan za akademske poslove na UC Berkeley-u, govorio je o budućnosti obrazovanja u doba napredne tehnološke inovacije.

Alonso Vera, stariji naučnik za distribuirane kolaborativne sisteme u NASINOM Amesu, dublje je istražio odnos između ljudi i veštačke inteligencije i jedinstvene uloge koje svako treba da igra prilikom obavljanja složenog posla.

„Veštačka inteligencija nije na istom putu kao ljudska inteligencija. Obe su superiorni na različite načine“, rekao je Vera. „Ako ne razumete ulogu čoveka sa veštačkom inteligencijom, nećete biti sposobni da razvijate i unapređujete odgovarajuće tehnologije veštačke inteligencije.“

Veštačka inteligencija i autonomni dizajn ukorenjeni su u sve većem partnerstvu između Amesa i UC Berkeley-a. Obe organizacije nastoje proširiti mogućnosti učenja u istraživanju i razvoju aerosvemirske tehnologije, uključujući programe poput napredne vazdušne mobilnosti NASA-e, koji ima za cilj razviti mogućnosti autonomnih vozila za prevoz tereta i putnika. Ovo područje istraživanja fokus je buduće saradnje između ove dve institucije nakon nedavnog najava o razvoju Berkeley Space Centra u Amesu.

Za novinarstvo:
Predstavnici novinarskih agencija zainteresovani za praćenje ove teme trebaju se obratiti NASA-inom Ames novinarskom odjelu.