Некатегоризовано

Zahtev za suzbijanje kršenja autorskih prava pesama od strane kompanije Anthropic

Summary

Tri muzička izdavača podnela su zahtev federalnom sudu za privremenu zabranu koja bi sprečila kompaniju Anthropic, koja se bavi veštačkom inteligencijom, da reprodukuje ili distribuira autorske tekstove pesama. Izdavači Universal Music, Concord Music Group i ABKCO Music podneli su ovaj […]

Zahtev za suzbijanje kršenja autorskih prava pesama od strane kompanije Anthropic

Tri muzička izdavača podnela su zahtev federalnom sudu za privremenu zabranu koja bi sprečila kompaniju Anthropic, koja se bavi veštačkom inteligencijom, da reprodukuje ili distribuira autorske tekstove pesama. Izdavači Universal Music, Concord Music Group i ABKCO Music podneli su ovaj zahtev sudi u četvrtak, tražeći da se od Anthropica zahteva da „implementira efikasne mere“ koje bi sprečile modele veštačke inteligencije kompanije da reprodukuju ili distribuiraju autorske tekstove pesama, kao i da spreči korišćenje tih dela za obuku budućih modela veštačke inteligencije. Kompanija Anthropic trenutno nije dostupna za komentar.

Izdavači su podneli tužbu protiv Anthropica 18. oktobra, optužujući ovu kompaniju iz San Franciska za „sistematsko i masovno“ kršenje autorskih prava pesama. Izdavači tvrde da je Anthropic bez dozvole koristio autorske tekstove pesama u „nebrojenim“ pesmama kao deo „masivnih količina teksta“ koje skuplja sa interneta kako bi obučio svog asistenta veštačke inteligencije poznatog kao „Claude“ da odgovara na ljudske upite. Tužba tvrdi da Claude generiše identične ili skoro identične kopije tih tekstova kada korisnik zatraži tekst pesme kao što su „Sweet Home Alabama“ ili „Every Breath You Take“.

Anthropic-ova generativna veštačka inteligencija čak nudi odgovore koji sadrže autorske tekstove pesama izdavača na različita pitanja, uključujući zahtev za pisanje pesme na određenu temu, pružanje akordnih progresija za određenu muzičku kompoziciju ili pisanje poezije ili kratke priče u stilu određenog umetnika ili tekstopisca.

Tužba, na primer, navodi da će Claude pružiti relevantne tekstove iz pesme „American Pie“ Dona McLeana kada se zatraži pesma o smrti rok pionira Buddy Hollyja.

Izdavači tvrde da Anthropic ostvaruje „značajnu dobit“ kršeći njihove repertoare autorskih dela, postižući vrednost od 5 milijardi dolara, dok ne plaćaju ništa izdavačima ili njihovim tekstopiscima. „Ništa od toga ne bi bilo moguće bez obilnih količina autorskog materijala koje Anthropic prikuplja sa interneta i eksploatiše“, tvrdi tužba.

Izdavači su od suda zatražili novčane naknade do 150.000 dolara po ugroženom delu, kao i naredbu da se prekine navodno kršenje autorskih prava.


Često postavljana pitanja:

1. Koje kompanije su podnele zahtev za suzbijanje kršenja autorskih prava pesama?
Tri muzička izdavača – Universal Music, Concord Music Group i ABKCO Music.

2. Koja je optužba protiv kompanije Anthropic?
Optužba je da je kompanija Anthropic „sistematski i masovno“ kršila autorska prava pesama ovih izdavača.

3. Kako je kompanija Anthropic koristila autorske tekstove pesama?
Kompanija je koristila autorske tekstove pesama u masovnim količinama teksta koje prikuplja sa interneta kako bi obučila svoju veštačku inteligenciju da odgovara na upite korisnika.

4. Koja je suma novčane naknade koju izdavači zahtevaju od suda?
Izdavači traže novčane naknade do 150.000 dolara po ugroženom delu.

5. Šta izdavači zahtevaju od suda pored novčane naknade?
Zahtevaju da se kompaniji Anthropic izda naredba da prekine navodno kršenje autorskih prava.