Некатегоризовано

Primena veštačke inteligencije u razvoju lekova i biotehnološkoj industriji

Summary

CEO kompanije Moderna, Stéphane Bancel, istakao je važnost veštačke inteligencije (VI) u transformaciji razvoja lekova i biotehnološke industrije. Moderna već koristi tehnologiju mašinskog učenja već šest godina, čak i pre nego što je VI postala popularna kao što su ChatGPT. […]

Primena veštačke inteligencije u razvoju lekova i biotehnološkoj industriji

CEO kompanije Moderna, Stéphane Bancel, istakao je važnost veštačke inteligencije (VI) u transformaciji razvoja lekova i biotehnološke industrije. Moderna već koristi tehnologiju mašinskog učenja već šest godina, čak i pre nego što je VI postala popularna kao što su ChatGPT. Bancel veruje da je ključ u efikasnijem razvoju lekova kombinacija ljudskog znanja i mašinskog učenja.

Mašinsko učenje je igralo značajnu ulogu u razvoju COVID-19 vakcine kompanije Moderna. Kompanija je vakcinu stvorila na računaru, oslanjajući se isključivo na informacije, bez fizičkog kontakta sa virusom. Pored toga, mašinsko učenje je pomoglo Moderni da optimizuje proces proizvodnje izumom novih enzima i lipida putem mašinski vođene evolucije.

VI se ne koristi samo u razvoju lekova, već i u interakciji sa regulatornim telima. Moderna koristi velike jezičke modele da pripremi odgovore na regulatorna pitanja. Ti modeli mogu da čitaju pitanja regulatora i generišu odgovarajuće odgovore koji se zatim proveravaju od strane stručnjaka pre nego što budu poslati. Ova tehnologija olakšava komunikaciju i osigurava tačne i pravovremene odgovore na regulatorne upite.

Da bi u potpunosti iskoristila potencijal VI u kompaniji, Moderna je pre dve godine otvorila Akademiju za veštačku inteligenciju. Cilj akademije je obučavanje zaposlenih na svim nivoima, od osoblja na terenu do izvršnog direktora, u naučnoj i raznim algoritmima veštačke inteligencije. Moderna je takođe razvila čet bota pod nazivom M Chat za internu upotrebu, koji pomaže u pisanju obrazaca i analizi ugovora.

Bancel prepoznaje važnost kombinovanja veština i znanja starijih zaposlenih sa stručnim znanjem mlađih generacija. Saradnja između iskusnih pojedinaca sa biološkim i naučnim pozadinama i mladih članova tima sa tehničkim veštinama dovodi do jačeg i raznovrsnijeg tima.

Što se tiče regulatornih tela, Bancel veruje da biotehnološka industrija već ide ka budućnosti u kojoj će lekovi generisani VI postati uobičajeni. Regulatorna tela poput FDA prilagođavaju se ovom promenjenom pejzažu i uspostavljaju smernice za procenu lekova razvijenih VI.

VI je revolucionisala proces razvoja lekova, omogućavajući brži i efikasniji razvoj novih terapija. Uspeh kompanije Moderna sa COVID-19 vakcinom i dalja istraživanja u drugim oblastima, poput terapija zasnovanih na mRNA za karcinom pluća, pokazuju moć VI u transformaciji biotehnološke industrije.