Некатегоризовано

Microsoft angažovao bivšeg CEO-a OpenAI-e da vodi novi tim za napredna istraživanja veštačke inteligencije

Summary

Microsoft je angažovao bivšeg CEO-a OpenAI-a, Sema Altmana, i bivšeg predsednika Upravnog odbora Grega Brockmana da vode novi tim za napredna istraživanja veštačke inteligencije, izjavio je izvršni direktor Microsoft-a, Satya Nadella, 20. novembra. Ovo angažovanje dolazi nakon što je Upravni […]

Microsoft angažovao bivšeg CEO-a OpenAI-e da vodi novi tim za napredna istraživanja veštačke inteligencije

Microsoft je angažovao bivšeg CEO-a OpenAI-a, Sema Altmana, i bivšeg predsednika Upravnog odbora Grega Brockmana da vode novi tim za napredna istraživanja veštačke inteligencije, izjavio je izvršni direktor Microsoft-a, Satya Nadella, 20. novembra. Ovo angažovanje dolazi nakon što je Upravni odbor OpenAI-a iznenada smenio Altmana 17. novembra.

Microsoft je vlasnik 49% OpenAI-a i nedostatak mehanizama korporativnog upravljanja ostavio je Nadellu sa malo opcija za spasavanje investicije od 13 milijardi dolara koju je kompanija uložila u OpenAI. Nedavni događaji pokazuju da struktura OpenAI-a nije bila usaglašena sa glavnim ciljevima Microsoft-a.

Nedostatak angažovanja u nadzoru OpenAI-a doveo je do odlaska nekoliko članova Upravnog odbora, uključujući osnivača LinkedIn-a, Rida Hofmana, čime su sedišta ostala upražnjena sve do ovog vikenda. Jedan dodatni glas iz Microsoft-a bi mogao sprečiti takvo razvlašćivanje.

Angažovanje Sema Altmana je za Microsoft barem nešto bolje od toga da ga pusti da ode u Google ili da otvori svoju sopstvenu kompaniju za veštačku inteligenciju. Međutim, to takođe dovodi do raspada operacije OpenAI-a, jer Altman cilja na potpunu komercijalizaciju tehnologije.

Pitanje je i kako zadržati Altmana fokusiranog na Microsoft i sprečiti ga da se preusmeri na druge svoje interese, kao što su nuklearna energija, potrošačka elektronika i mikročipovi. Dividirana pažnja Elona Maska na njegove različite poslove u svemiru, društvenim medijima, neurotehnologiji i drugim područjima konstantno izaziva zabrinutost akcionara Tesla-e.

Većina zaposlenih u OpenAI-u izrazilo je svoje nezadovoljstvo smenom Altmana potpisujući pismo u kojem traže ostavke članova Upravnog odbora, a istovremeno su nagovestili da bi mogli napustiti kompaniju i priključiti se novoosnovanom Microsoftovom odeljenju za veštačku inteligenciju.

FAQ:
1. Ko će voditi novi tim za napredna istraživanja veštačke inteligencije u Microsoft-u?
– Sam Altman i Greg Brockman, bivši CEO i predsednik Upravnog odbora OpenAI-a, će voditi novi tim za napredna istraživanja veštačke inteligencije u Microsoft-u.

2. Koliki udeo u vlasništvu OpenAI-a ima Microsoft?
– Microsoft je vlasnik 49% OpenAI-a.

3. Koji su osnovni izazovi za Microsoft nakon angažovanja Sema Altmana?
– Osnovni izazovi za Microsoft uključuju zadržavanje fokusa Altmana na Microsoft-u i rešavanje pitanja njegovih različitih interesa, kao i rešavanje nedostatka korporativnog upravljanja u OpenAI-u.

Izvori:
– [Unesite ovde link izvora, ako ga imate]