Некатегоризовано

Microsoft nastavlja sa razvojem svojih čipova za poboljšanje performansi servera i centara podataka

Summary

Microsoft je objavio dva nova čipseta dizajnirana specijalno za ubrzavanje rada veštačke inteligencije (AI) i računarskih opterećenja u svojim serverima i centrima podataka. Ovi čipovi su predstavljeni na Microsoft Ignite konferenciji i predstavljaju vrhunac napora kompanije Microsoft da celokupnu svoju […]

Microsoft nastavlja sa razvojem svojih čipova za poboljšanje performansi servera i centara podataka

Microsoft je objavio dva nova čipseta dizajnirana specijalno za ubrzavanje rada veštačke inteligencije (AI) i računarskih opterećenja u svojim serverima i centrima podataka. Ovi čipovi su predstavljeni na Microsoft Ignite konferenciji i predstavljaju vrhunac napora kompanije Microsoft da celokupnu svoju server arhitekturu razvije interno.

Introduce the Maia AI Accelerator and Azure Cobalt CPU
Dva nova čipa kompanije Microsoft, Maia AI Accelerator i Azure Cobalt CPU, imaju ključnu ulogu u serverima koje kompanija Microsoft gradi po sopstvenoj meri za Copilot i Azure OpenAI potrebe. Ovi čipovi će omogućiti veću brzinu računanja u oblaku i odgovoriti zahtevima razvijalaca za većom performansom u oblaku.

Čip Maia 100 pruža veću performansu od komercijalnih čipova, omogućavajući Microsoftu da optimizuje svoje jedinstvene opterećenja i ponudi potpuno prilagođeno rešenje.

S obzirom da Microsoft trenutno nema potpun specifikacioni list za čipove Maia i Cobalt, znamo da su oba čipa napravljena na TSMC 5 nm procesu, pri čemu Maia AI akcelerator ima preko 100 milijardi tranzistora i Ethernet protokol sa 4,8 Tbps po akceleratoru.
Cobalt CPU je 64-bitni, 128-jezgrovit procesor baziran na Arm arhitekturi, izgrađen da bude komplementaran Maia GPU u paralelnim zadacima obrade. Cobalt čip navodno nudi poboljšanje performansi od 40% u odnosu na trenutno generaciju Azure servera, omogućavajući dizajnerima pristup većoj računarskoj snazi.

Građenje prilagođenih servera
Microsoft se pridružuje drugim kompanijama poput Amazona i Google-a u izradi prilagođenih čipova kako bi unapredio performanse. Posebno u slučaju oblak servera koji koriste napredne AI modele, unapređenje računanja i efikasnosti prilagođenih čipova može značajno uticati na ukupne performanse centra podataka.
Microsoftov prelazak na prilagođene čipove znači i korišćenje jedinstvenog pristupa hlađenju čipova Maia. Umesto velikog tečnog hlađenja, Microsoft koristi prilagođene server rafove sa prostorom za karticu za računanje i „pomoćnika“ koji sadrži tečno hlađenje.

Primer Maia servera ističe potpuno prilagođeni pristup kompanije Microsoft. Od police za server do tečnog hlađenja, Maia server uključuje sve delove dizajnirane od strane Microsofta.

Tokom procesa, Microsoft je sarađivao sa OpenAI kako bi dobio povratne informacije o performansama čipova Maia i Cobalt sa velikim jezičkim modelima. Iako čipovi Maia mogu pružiti veću performansu, Microsoft će i dalje koristiti komercijalne čipove kako bi stvorio rešenje usmereno ka korisnicima, dodajući veću fleksibilnost svojoj ponudi.

Trend ka prilagođenim čipovima
Kako se sve više kompanija okreće prilagođenim čipovima u svojim HPC i centrima podataka, razvojni programeri veštačke inteligencije imaju koristi od poboljšane računarske snage. Kompanije mogu prilagoditi svoja rešenja kako bi pronašle najbolju radnu tačku za efikasnost, računarsku snagu i fleksibilnost u svojim centrima za računanje u oblaku.
Iako su Maia i Cobalt nedavno objavljeni, Microsoft je izvestio da već radi na dizajnom drugih generacija ovih čipova, što pokazuje kako prilagođeni čipovi omogućavaju programerima tačno kontrolisanje vremena razvoja bez oslanjanja na treće strane.