Некатегоризовано

Microsoft će se braniti od tužbi za povredu autorskih prava korisnika Copilot AI alata

Summary

Microsoft je objavio da će se braniti od tužbi za povredu autorskih prava komercijalnih korisnika koji koriste njihove Copilot veštačke inteligencije (AI) alate. Kompanija veruje da je rizik od povrede autorskih prava od strane rezultata njihovih AI sistema nizak. Microsoftova […]

Microsoft će se braniti od tužbi za povredu autorskih prava korisnika Copilot AI alata

Microsoft je objavio da će se braniti od tužbi za povredu autorskih prava komercijalnih korisnika koji koriste njihove Copilot veštačke inteligencije (AI) alate. Kompanija veruje da je rizik od povrede autorskih prava od strane rezultata njihovih AI sistema nizak. Microsoftova obaveza pružanja zaštite ima za cilj da umanji brige potencijalnih korisnika u vezi sa korišćenjem generativnog AI sadržaja.

Pravni stručnjaci se uglavnom slažu da je rizik od tužbi za povredu autorskih prava korisnika AI sistema nizak. Međutim, pravna pitanja u vezi sa generativnom AI i intelektualnom svojinom ostaju ključna za tvorca platformi. Do sada tužbe nisu bile usmerene protiv krajnjih korisnika generativne AI tehnologije, ali ostaje nejasno kako bi sudovi postupali sa korisnicima AI tehnologije koji nehotice koriste rezultate koji su povreda autorskih prava.

Microsoft je preduzeo korake da smanji izlazne rezultate koji su potencijalno duplikati i mogu izazvati pitanja autorskih prava. Kompanija je implementirala filtere prirodnog jezika kako bi ograničila uključivanje doslovnih rezultata u AI odgovorima. Microsoftova obaveza pružanja zaštite korisnicima se poklapa sa njihovim tehničkim ciljevima da se umanji nehotična replikacija autorski zaštićenih podataka.

Iako Microsoftov korak može pružiti sigurnost potencijalnim korisnicima, ograničenja pokrića i činjenica da bi Microsoft verovatno bio suoptuženi u tužbama povezanim sa AI tehnologijom ograničila bi broj relevantnih slučajeva. Microsoft je više zabrinut za kontrolisanje sudske procedure nego da njegovi korisnici imaju kontrolu nad tim.

Ipak, postoji mnogo veća pravna pitanja u vezi sa generativnom AI i intelektualnom svojinom. Sudski slučajevi koji uključuju duplikate i korišćenje autorski zaštićenog materijala određivaće da li se takve radnje smatraju povredom autorskih prava i da li ispunjavaju uslove za fer korišćenje u skladu sa autorskim pravom. AI kompanije mogu naći utočište u principu fer korišćenja, posebno ako mogu da dokažu da su njihovi rezultati generativne AI tehnologije transformišući i suštinski ne utiču na tržište originalnih dela.

Pravno okruženje vezano za generativnu AI tehnologiju je izazovno i ostaju brige o sposobnosti industrije da izdrži pravnu analizu. Međutim, Microsoftova obaveza da brani svoje korisnike od tužbi za povredu autorskih prava povezane sa AI rezultatima je pozitivan korak za odnose sa javnošću i sigurnost potencijalnih korisnika.