Некатегоризовано

Microsoft predstavio nove AI čipove: Cobalt 100 Arm i Maia 100

Summary

Kompanija Microsoft je nedavno predstavila dva nova AI čipa – Cobalt 100 Arm i Maia 100. Ovi čipovi omogućavaju brže obavljanje računarskih zadataka i mogu postati konkurencija za popularne procesore kompanija Intel i Nvidia. Cobalt 100 Arm je čip namenjen […]

Microsoft predstavio nove AI čipove: Cobalt 100 Arm i Maia 100

Kompanija Microsoft je nedavno predstavila dva nova AI čipa – Cobalt 100 Arm i Maia 100. Ovi čipovi omogućavaju brže obavljanje računarskih zadataka i mogu postati konkurencija za popularne procesore kompanija Intel i Nvidia.

Cobalt 100 Arm je čip namenjen opštim računarskim zadacima i može pružiti konkurentnost Intelovim procesorima. Microsoft trenutno testira ovaj čip na aplikaciji Teams i Azure SQL databazi, sa impresivnim rezultatima – učinak je za 40 odsto bolji u odnosu na postojeće čipove.

Sa druge strane, Maia 100 je AI čip koji se koristi u Bing pretraživaču, virtuelnom asistentu za kodiranje na platformi Githab, kao i u jezičkom modelu GPT-3.5-Turbo. Iako je u fazi testiranja, Maia 100 predstavlja potencijalnu konkurenciju za Nvidia procesore, koji su veoma traženi u industriji.

Iako Microsoft ima velika očekivanja od oba čipa, postoji mogućnost da Cobalt 100 bude usvojen brže nego Maia 100, s obzirom na iskustvo kompanije Amazon sa sličnim tehnologijama.

Ove inovativne tehnologije Microsofta mogu imati značajan uticaj na industriju, poboljšavajući performanse računarskih sistema i pružajući nova rešenja u oblasti veštačke inteligencije.

FAQ:

Q: Koji su novi čipovi koje je Microsoft predstavio?
A: Microsoft je predstavio Cobalt 100 Arm i Maia 100 čipove.

Q: Koja je namena Cobalt 100 Arm čipa?
A: Cobalt 100 Arm čip je namenjen opštim računarskim zadacima.

Q: Gde se koristi Maia 100 čip?
A: Maia 100 čip se trenutno koristi u Bing pretraživaču, virtuelnom asistentu za kodiranje na platformi Githab i jezičkom modelu GPT-3.5-Turbo.