Некатегоризовано

Microsoft predstavio nove AI čipove za veštačku inteligenciju

Summary

Microsoft je nedavno predstavio nove AI čipove, Maia i Cobalt, koji će biti korišćeni za unapređenje veštačke inteligencije u njihovim proizvodima. Ovi čipovi će omogućiti korisnicima brže i kvalitetnije usluge po nižim cenama. Maia čip je posebno dizajniran za pokretanje […]

Microsoft predstavio nove AI čipove za veštačku inteligenciju

Microsoft je nedavno predstavio nove AI čipove, Maia i Cobalt, koji će biti korišćeni za unapređenje veštačke inteligencije u njihovim proizvodima. Ovi čipovi će omogućiti korisnicima brže i kvalitetnije usluge po nižim cenama.

Maia čip je posebno dizajniran za pokretanje velikih jezičkih modela veštačke inteligencije i koristi se kao osnova za Microsoftovu uslugu „Copilot“. Ovaj čip će takođe biti korišćen za napajanje njihove usluge računarstva u oblaku Azure. Microsoft je partnerstvom sa kompanijom OpenAI, koja je kreator ChatGPT bota, stvorio ovaj čip kako bi obezbedio optimalan rad veštačke inteligencije.

Cobalt čip je centralni procesorski čip (CPU) napravljen na tehnologiji kompanije Arm Holdings. Ovaj čip će omogućiti Microsoftu da smanji interne troškove i parira svom glavnom rivalu na polju računarstva u oblaku, Amazon Web Services. Microsoft takođe planira da ponudi korisnicima Azure Cloud usluge koje rade na čipovima vodećih imena u industriji, kao što su Nvidia i AMD.

S obzirom na visoke troškove pružanja usluga veštačke inteligencije, velike tehnološke kompanije poput Microsofta sve više razvijaju sopstvene ključne tehnologije. Ovi napori imaju za cilj da ponude bolja rešenja korisnicima koja su brža, jeftinija i donose viši kvalitet.

Čitajte još: [insert source URL here]

FAQ

1. Koje su prednosti novih Microsoft AI čipova?

Novi Microsoft AI čipovi omogućavaju brže i kvalitetnije usluge veštačke inteligencije po nižim cenama.

2. Kako će se koristiti Maia čip?

Maia čip će biti korišćen za pokretanje velikih jezičkih modela veštačke inteligencije i kao osnova za uslugu „Copilot“ kompanije Microsoft.

3. Koja je uloga Cobalt čipa?

Cobalt čip će omogućiti Microsoftu da smanji interne troškove i parira konkurenciji na polju računarstva u oblaku.

4. Koji drugi čipovi se koriste u Microsoftovim uslugama?

Microsoft će takođe koristiti čipove vodećih imena u industriji, kao što su Nvidia i AMD, za svoju Azure Cloud uslugu.

5. Zašto tehnološke kompanije razvijaju sopstvene ključne tehnologije?

Visoki troškovi pružanja usluga veštačke inteligencije motivišu kompanije poput Microsofta da razvijaju sopstvene tehnologije kako bi ponudile bolja, jeftinija i kvalitetnija rešenja korisnicima.