Некатегоризовано

Microsoft predstavlja svoje prvobitne čipove za veštačku inteligenciju

Summary

Microsoft je predstavio svoje prve čipove za veštačku inteligenciju u oblaku, kao alternativu za Nvidia, koja dominira tržištem čipova za veštačku inteligenciju. Dva nova čipa – generalni čip zasnovan na Arm dizajnu pod nazivom Cobalt i specijalizovani čip za veštačku […]

Microsoft predstavlja svoje prvobitne čipove za veštačku inteligenciju

Microsoft je predstavio svoje prve čipove za veštačku inteligenciju u oblaku, kao alternativu za Nvidia, koja dominira tržištem čipova za veštačku inteligenciju. Dva nova čipa – generalni čip zasnovan na Arm dizajnu pod nazivom Cobalt i specijalizovani čip za veštačku inteligenciju pod nazivom Maia – biće implementirani u Microsoftovoj Azure data centarima sledeće godine, podržavajući usluge kao što su OpenAI i Copilot. Ova inicijativa Microsofta za čipove za veštačku inteligenciju dolazi nakon nastojanja Intela i AMD-a da se takmiče sa Nvidiom, koja ima virtualni monopol na moćne grafičke procesorske jedinice (GPU) neophodne za obuku velikih modela veštačke inteligencije. Potražnja za Nvidia A100 i H100 čipovima daleko je premašila dostupnost tokom protekle godine, pa čak je i Microsoft morao koristiti konkurentske provajdere oblaka poput Oracle-a za dodatne GPU kapacitete kako bi podržao sopstvene AI usluge.

FAQ

Šta je Arm dizajn?

Arm dizajn se odnosi na arhitekturu procesora koju je razvio britanski Arm Holdings. Ova arhitektura je široko korišćena u mobilnim telefonima, tabletima i drugim uređajima sa ograničenim energetskim resursima.

Šta su čipovi za veštačku inteligenciju?

Čipovi za veštačku inteligenciju su posebno dizajnirani čipovi koji su optimizovani za izvršavanje veštačke inteligencije zadataka. Oni pružaju veću brzinu i efikasnost nego standardni procesori, omogućavajući napredniju analizu podataka i duboko učenje.

Ko je konkurencija Nvidiji na tržištu čipova za veštačku inteligenciju?

Intela i AMD su glavni konkurenti Nvidiji na tržištu čipova za veštačku inteligenciju. Ove kompanije su takođe uložile napore da razviju sopstvene čipove koji mogu konkurisati Nvidijinim GPU-ima.

Kako će Microsoftovi čipovi biti implementirani u Azure data centre?

Microsoftovi Cobalt i Maia čipovi će biti implementirani u Azure data centrima sledeće godine. Oni će podržavati usluge kao što su OpenAI i Copilot, pružajući poboljšane performanse za te usluge.

Koje su prednosti Microsoftovih čipova za veštačku inteligenciju?

Microsoftov Maia čip je dizajniran da najbolje radi sa velikim jezičkim modelom GPT kompanije OpenAI. Ovi čipovi obećavaju poboljšane performanse i efikasnost, što će doneti više vrednosti korisnicima Azure usluga.

Koje su druge kompanije razvile sopstvene čipove za veštačku inteligenciju?

Google i Amazon su već ranije predstavili svoje sopstvene čipove za veštačku inteligenciju. Google je predstavio TPU akceleratore 2015. godine, dok je Amazon Web Services predstavio Trainium procesore 2020. godine.