Некатегоризовано

Microsoft Pojačava Bezbednost uz Generativnu AI Tehnologiju

Summary

Microsoft (MSFT) je u sredu objavio da će dodati generativnu AI tehnologiju nekim od svojih najvažnijih bezbednosnih usluga putem Microsoft Security Copilota. Ova vest deo je kompanijine Ignite konferencije održane u Sijetlu, Vašington, dok Microsoft nastavlja da koristi eksploziju interesovanja […]

Microsoft Pojačava Bezbednost uz Generativnu AI Tehnologiju

Microsoft (MSFT) je u sredu objavio da će dodati generativnu AI tehnologiju nekim od svojih najvažnijih bezbednosnih usluga putem Microsoft Security Copilota. Ova vest deo je kompanijine Ignite konferencije održane u Sijetlu, Vašington, dok Microsoft nastavlja da koristi eksploziju interesovanja za generativnu AI tehnologiju, koja je počela debijem OpenAI-jevog ChatGPT programa u novembru 2022. godine.

Generativna AI je oblik softvera koji koristi prediktivne sposobnosti kako bi pretražio i pružio odgovore na korisničke upite koristeći prirodni jezik. Microsoft sada kombinuje Microsoft Sentinel, Microsoft Defender XDR i Microsoft Security Copilota u jedinstvenu platformu koja će omogućiti radnicima u sajber bezbednosti da pretražuju i rešavaju pretnje na engleskom jeziku putem generativne AI tehnologije. Za druge jezike će biti dostupno uskoro.

Microsoft-ov Sentinel je platforma koja omogućava profesionalcima u sajber bezbednosti otkrivanje i pronalaženje pretnji, dok Microsoft Defender pomaže u zaštiti od napada. Microsoft Security Copilot je alat koji omogućava radnicima u sajber bezbednosti da postavljaju pitanja o pretnjama i napadima i dobijaju odgovore zasnovane na tome da li su i gde su potencijalni napadi mogli ili pogodili sistem preduzeća.

Koordinacija odgovora je sada lakša i brža za analitičare svih nivoa, izjavila je Vazu Jakkal, korporativna potpredsednica za bezbednost, usklađenost, identitet i privatnost. „Pored toga, jedinstveno istraživanje sada omogućava analitičarima da upitaju sve podatke o upravljanju informacijama o bezbednosti i dešavanjima na jednom mestu kako bi otkrili pretnje i preduzeli odgovarajuće mere za saniranje.“

Takođe je najavljeno da će Security Copilot biti dostupan u okviru nekoliko postojećih Microsoft-ovih rešenja za zaštitu podataka, uključujući Microsoft Purview, Microsoft Entra, Microsoft Defender for Cloud, Microsoft Intune i Microsoft Defender za upravljanje eksternim napadnim površinama (EASM).

Dok kompanija najavljuje nove mogućnosti generativne AI tehnologije za bezbednost, nije navela kada će tehnologija biti dostupna širokom krugu korisnika iz preduzeća. Trenutno se nalaze u fazi pregleda.

Prema Jakkal-u, Microsoft čeka sa širom distribucijom dok ne eliminira mogućnost da generativna AI tehnologija hallucinira. Hallucinacije su informacije koje generativna AI platforma nudi kao odgovore na upite koji izgledaju tačni, ali su zapravo netačni. „Ovo je potpuno nova tehnologija i u samoobrani, za razliku od drugih segmenata, ne možete imati halucinacije i slične stvari, jer ako dobijete pogrešne odgovore, to će imati i veliki uticaj,“ izjavila je Jakkal u intervjuu.

FAQ:

Q: Šta je generativna AI tehnologija?
A: Generativna AI tehnologija je oblik softvera koji koristi prediktivne sposobnosti kako bi pretražio i pružio odgovore na korisničke upite koristeći prirodni jezik.

Q: Šta je Microsoft Sentinel?
A: Microsoft Sentinel je platforma koja omogućava profesionalcima u sajber bezbednosti otkrivanje i pronalaženje pretnji.

Q: Šta je Microsoft Defender?
A: Microsoft Defender je softver za bezbednost koji pomaže u zaštiti od napada.

Q: Šta je Microsoft Security Copilot?
A: Microsoft Security Copilot je alat koji omogućava radnicima u sajber bezbednosti da postavljaju pitanja o pretnjama i napadima i dobijaju odgovore zasnovane na tome da li su i gde su potencijalni napadi mogli ili pogodili sistem preduzeća.

Q: Kako Microsoft kombinuje ove usluge u jedinstvenu platformu?
A: Microsoft kombinuje Microsoft Sentinel, Microsoft Defender XDR i Microsoft Security Copilot u jedinstvenu platformu koja će omogućiti radnicima u sajber bezbednosti da pretražuju i rešavaju pretnje putem generativne AI tehnologije.

Q: Kada će tehnologija biti dostupna širokom krugu korisnika iz preduzeća?
A: Trenutno su u fazi pregleda i još uvek nije objavljen tačan datum kada će tehnologija biti dostupna svima.