Некатегоризовано

Transformacija rada uz pomoć veštačke inteligencije na Microsoft Ignite konferenciji

Summary

Kako se približavamo kraju 2023. godine, gotovo svaka industrija prolazi kroz kolektivnu transformaciju – otkrivajući potpuno nove načine rada zahvaljujući napretku veštačke inteligencije. Konferencija Microsoft Ignite je prikaz napredaka koji se razvijaju kako bi se pomoglo kupcima, partnerima i developerima […]

Transformacija rada uz pomoć veštačke inteligencije na Microsoft Ignite konferenciji

Kako se približavamo kraju 2023. godine, gotovo svaka industrija prolazi kroz kolektivnu transformaciju – otkrivajući potpuno nove načine rada zahvaljujući napretku veštačke inteligencije.

Konferencija Microsoft Ignite je prikaz napredaka koji se razvijaju kako bi se pomoglo kupcima, partnerima i developerima da ostvare punu vrednost Microsoftove tehnologije i preoblikuju način rada.

Razmatrajući potencijal veštačke inteligencije za transformaciju posla, naš najnoviji Work Trend Index pruža snažne signale. Pre osam meseci smo predstavili Copilot za Microsoft 365 kako bismo smanjili digitalni dug i povećali produktivnost, omogućavajući ljudima da se fokusiraju na posao koji je jedinstveno ljudski. Ono što svi sada žele znati je: hoće li Copilot zaista promeniti rad i kako? Naša istraživanja, koja su kombinacija anketa i eksperimenata, pokazuju da su dobiti u produktivnosti stvarne:

70% korisnika Copilota je reklo da su postali produktivniji, a 68% je reklo da je poboljšalo kvalitet njihovog rada; 68% kaže da je pomogao u pokretanju kreativnog procesa.
Uopšteno, korisnici su bili 29% brži u određenim zadacima (pretraga, pisanje i sažimanje).
Korisnici su nadoknadili propuštene sastanke gotovo 4 puta brže.
64% korisnika je reklo da im Copilot pomaže da manje vremena troše na obradu e-pošte.
87% korisnika je reklo da je Copilot olakšao početak prvog nacrta.
75% korisnika je reklo da im Copilot „štedi vreme pronalazeći sve što mi je potrebno u mojim datotekama“.
77% korisnika je reklo da jednom kad koriste Copilot, ne žele ga se odreći.

Danas ćemo predstaviti oko 100 novih objava koje se dotiču više slojeva strategije usmerene na veštačku inteligenciju, od usvajanja pa do produktivnosti i bezbednosti. Prikazaćemo nekoliko ključnih oblasti uticaja u nastavku.

Revizija cloud infrastrukture
Microsoft je predvodnik s inovativnim dostignućima poput partnerstava s OpenAI i integracijom mogućnosti ChatGPT-a u alate za pretragu, saradnju, rad i učenje. Dok napredujemo u veštačkoj inteligenciji, Microsoft revidira cloud infrastrukturu kako bi obezbedio optimizaciju na svakom sloju hardvera i softvera.

Na Ignite konferenciji najavljujemo nove inovacije u našem datacentru, uključujući najnoviji AI optimizovani silicijum od naših industrijskih partnera i dve nove čipove dizajnirane od strane Microsofta.

Microsoft Azure Maia, čip za ubrzavanje veštačke inteligencije dizajniran za izvršavanje obuka u oblaku i zaključivanje AI opterećenja, kao što su OpenAI modeli, Bing, GitHub Copilot i ChatGPT.
Microsoft Azure Cobalt, čip za oblak zasnovan na Arm arhitekturi, optimizovan za performanse, energetsku efikasnost i ekonomičnost za opšte namene.
Takođe, najavljujemo opštu dostupnost Azure Boosta, sistema koji ubrzava skladištenje i umrežavanje tako što te procese premješta s glavnih servera na specijalno izgrađeni hardver i softver.

Kao dopuna našem prilagođenom silicijumu, proširujemo partnerstva s isporučiocima silicijuma kako bismo obezbedili opcije infrastrukture za korisnike.

Dodajemo AMD MI300X ubrzane virtuelne mašine (VM) na Azure. VM-ovi MI300 ND su dizajnirani za ubrzavanje obrade opterećenja veštačke inteligencije za obuku modela AI visoke klase i generativne zaključke, a sadržaće najnoviju AMD-ovu grafičku karticu, AMD Instinct MI300X.
Početak pregleda nove serije virtuelnih mašina NC H100 v5 izgrađene za NVIDIA H100 Tensor jezgre, nudeći veće performanse, pouzdanost i efikasnost za obuku AI srednjeg opsega i generativne AI zaključke. Takođe najavljujemo planove za seriju virtuelnih mašina ND H200 v5, optimizovanih za AI, sa nadolazećom NVIDIA H200 Tensor jezgrom.

Proširenje Microsoft Copilot iskustva
Tokom protekle godine, nastavili smo da unapređujemo našu viziju za Microsoft Copilot, set alata koji pomažu ljudima da postignu više uz pomoć veštačke inteligencije. Da bi premašili individualnu produktivnost, proširujemo ponudu Microsoft Copilot alata po rešenjima kako bismo transformisali produktivnost i poslovne procese za svaku ulogu i funkciju – od kancelarijskih radnika i radnika na terenu do developera i IT stručnjaka.

Microsoft je kompanija Copilot, i mi verujemo da će u budućnosti postojati Copilot za svakoga i za sve što radite. Neke od naših objava i ažuriranja vezanih za Copilot uključuju:

Microsoft Copilot za Microsoft 365: Ovog meseca, Copilot za Microsoft 365 postao je dostupan za preduzeća. Već korisnici kao što su Visa, BP, Honda i Pfizer, kao i partneri poput Accenture, EY, KPMG, Kyndryl i PwC koriste Copilot. Nastavljamo da donosimo novo poboljšanje, na osnovu saznanja iz našeg Early Access Programa i drugih istraživačkih kanala. Novi Microsoft Copilot Dashboard pokazuje korisnicima kako Copilot utiče na njihovu organizaciju – sa uvidima sličnim onima koje možete pronaći u našem Work Trend Indeksu. Predstavljamo i nove personalizacije koje pomažu Copilotu da nudi odgovore prilagođene vašim jedinstvenim preferencijama i ulozi. Da bismo omogućili timski rad, nove funkcije za Copilot u Outlooku vam pomažu u pripremi za sastanke, a tokom sastanaka, nove opcije beleženja i crtanja za Copilot u Microsoft Teamsu omogućavaju svima da ostanu na istoj stranici. I korisnici koji to žele sada mogu koristiti Copilot tokom sastanka bez zadržavanja transkripta. Kada Copilot ima glas na sastanku, on prevazilazi ulogu ličnog asistenta i pomaže celom timu – pogledajte Microsoft 365 blog za ažuriranja uključujući PowerPoint, Excel, Microsoft Viva i još mnogo toga.

Microsoft Copilot Studio: Transformacija veštačke inteligencije počinje kada se pristupa jedinstvenim podacima i radnim procesima organizacije. Microsoft Copilot Studio je alat sa niskom kodnom bazom koji je dizajniran za prilagođavanje Microsoft Copilot za Microsoft 365 integracijom poslovnih podataka i izgradnjom prilagođenih copilota za internu ili eksternu upotrebu. Copilot Studio sarađuje s konektorima, pluginovima i GPT-ovima, omogućavajući IT timovima da usmeravaju Copilot ka najboljim izvorima podataka za određene upite.

Microsoft Copilot za servis: Najnoviji Copilot koji pruža podršku prilagođenu ulogama pomaže kompanijama da ubrzaju transformaciju svoje korisničke podrške uz pomoć veštačke inteligencije. Copilot za servis uključuje Microsoft Copilot za Microsoft 365 i pomaže u proširenju postojećih kontaktnih centara uz generativnu veštačku inteligenciju. U interakciji s korisnicima, agenti mogu postavljati pitanja Copilotu za Servis na prirodnom jeziku i dobijati relevantne uvide na osnovu podataka iz izvora znanja, što dovodi do bržih i pametnijih rešenja.

Copilot u Microsoft Dynamics 365 Vodičima: Kombinujući snagu generativne veštačke inteligencije i mešovite stvarnosti, ovaj copilot pomaže radnicima na terenu da završe složene zadatke i rešavaju probleme brže bez ometanja radnog toka. Prvo će biti dostupan na HoloLens 2, hands-free copilot će pomoći profesionalcima u uslužnoj industriji da koriste prirodni jezik i ljudske gestove kako bi pružili interaktivno vođenje kroz sadržaj i holograme preko opreme.

Microsoft Copilot za Azure: Ovo je AI pratioc za IT timove koji pomaže u nadgledanju i upravljanju resursima na Azure platformi, pružajući pomoć u obliku predloga i automatizacije umesto tradicionalnog ručnog rada. Copilot za Azure omogućava IT profesionalcima da budu efikasniji i da smanje greške zahvaljujući inteligentnim savetima i direktnoj podršci u procesima upravljanja.

Česta pitanja o Microsoft Ignite konferenciji i veštačkoj inteligenciji

1. Koji je glav