Некатегоризовано

Microsoft predstavlja prvi čip za veštačku inteligenciju, kao i Arm-ov čip za opšte namene

Summary

Microsoft je otkrio dva nova čipa na svom konferenciji Ignite u Sijetlu. Prvi, Maia 100 čip za veštačku inteligenciju, može se takmičiti sa veoma traženim grafičkim procesorskim jedinicama za veštačku inteligenciju (AI) od strane kompanije Nvidia. Drugi čip, Cobalt 100 […]

Microsoft predstavlja prvi čip za veštačku inteligenciju, kao i Arm-ov čip za opšte namene

Microsoft je otkrio dva nova čipa na svom konferenciji Ignite u Sijetlu.
Prvi, Maia 100 čip za veštačku inteligenciju, može se takmičiti sa veoma traženim grafičkim procesorskim jedinicama za veštačku inteligenciju (AI) od strane kompanije Nvidia. Drugi čip, Cobalt 100 Arm, namenjen je opštim računarskim zadacima i može se takmičiti sa procesorima kompanije Intel.

Kompanije koje imaju velike količine novca sve više pružaju svojim klijentima više opcija za cloud infrastrukturu koju mogu koristiti za pokretanje aplikacija. Alibaba, Amazon i Google to već godinama rade. Prema jednoj proceni, Microsoft, koji ima oko 144 milijarde dolara gotovine krajem oktobra, ima tržišni udeo u oblaku od 21,5% u 2022. godini, drugi po redu iza Amazona.
Virtualne mašinske instance koje rade na Cobalt čipovima postaće dostupne za komercijalnu upotrebu putem Microsoftove Azure cloud platforme 2024. godine, izjavila je korporativna potpredsednica Rani Borkar u intervjuu za CNBC. Ona nije pružila vremenski okvir za puštanje u rad Maia 100 čipa.

Google je prvi put objavio svoju tenzorsku procesorsku jedinicu za veštačku inteligenciju 2016. godine. Amazon Web Services je otkrio svoj Graviton Arm-based čip i Inferentia AI procesor 2018. godine, a Trainium, za obuku modela, najavio je 2020. godine.
AI čipovi od strane provajdera cloud usluga mogu pomoći u snabdevanju potražnjom kada nema dovoljno grafičkih procesora. Međutim, Microsoft i njegovi konkurenti u cloud računarstvu nemaju planove da dozvole kompanijama da kupe serverske rackove koji sadrže njihove čipove, za razliku od Nvidia ili AMD.
Kompanija je osnovala svoj čip za računanje veštačke inteligencije na osnovu povratnih informacija od korisnika, objasnila je Borkar.

Microsoft testira kako se Maia 100 čipovi nose sa potrebama Bing pretraživača AI chatbota, GitHub Copilot kodirne asistente i GPT-3.5-Turbo, veliki jezički model od strane Microsoft podržane OpenAI, rekla je Borkar. OpenAI je obučio svoje jezičke modele velikim količinama informacija sa interneta, i oni mogu generisati e-mail poruke, rezimirati dokumente i odgovarati na pitanja na osnovu kratkih ljudskih instrukcija.
GPT-3.5-Turbo model radi u OpenAI ChatGPT asistentu, koji je postao popularan odmah nakon što je postao dostupan prošle godine. Zatim su kompanije brzo dodale slične mogućnosti za razgovor u svoj softver, povećavajući potražnju za grafičkim procesorima.

FAQ

Šta je Microsoft predstavio na konferenciji Ignite?
Microsoft je predstavio dva nova čipa – Maia 100 čip za veštačku inteligenciju i Cobalt 100 Arm čip za opšte računarske zadatke.

Kakve su prednosti Maia 100 čipa?
Maia 100 čip se može takmičiti sa Nvidia-ovim AI grafičkim procesorskim jedinicama i ima sposobnost rukovanja zahtevima veštačke inteligencije.

Kada će Cobalt procesori postati dostupni komercijalno?
Virtualne mašinske instance koje rade na Cobalt procesorima postaće dostupne preko Microsoftove Azure cloud platforme 2024. godine.

Koji su drugi čipovi na tržištu veštačke inteligencije?
Neki od drugih popularnih čipova za veštačku inteligenciju su Nvidia GPU-ovi i Arm-ovi procesori kompanije Ampere.

Zašto kompanije nisu u mogućnosti da kupe serverske rackove sa Microsoft čipovima?
Microsoft i druge kompanije u cloud računarstvu nisu usmerene na prodaju serverskih rackova sa njihovim čipovima, za razliku od Nvidia ili AMD.