Некатегоризовано

Microsoft Planira Uvođenje Prvog Čipa Za Veštačku Inteligenciju

Summary

Microsoft planira da predstavi svoj prvi čip optimizovan za veštačku inteligenciju, kao i Arm-ov čip koji će biti koristan za opšte računanje. Ovi čipovi, predstavljeni na Ignite konferenciji u Sijetlu, takmičiće se sa visoko popularnim NVIDIA-ovim AI GPU-ima. Jedna od […]

Microsoft Planira Uvođenje Prvog Čipa Za Veštačku Inteligenciju

Microsoft planira da predstavi svoj prvi čip optimizovan za veštačku inteligenciju, kao i Arm-ov čip koji će biti koristan za opšte računanje. Ovi čipovi, predstavljeni na Ignite konferenciji u Sijetlu, takmičiće se sa visoko popularnim NVIDIA-ovim AI GPU-ima.

Jedna od ključnih vesti sa Microsoft-ovog Ignite 2023 događaja bilo je lansiranje dva posebno izgrađena AI čipa koji mogu biti korišćeni u podatkovnim centrima. To uključuje Azure Cobalt 100 CPU i Azure Maia 100 AI Akcelerator. Dok će Cobalt 100 biti korišćen u računanju opšte namene, Maia AI Akcelerator će se koristiti za obuku i rad AI modela. Očekuje se da će ovi čipovi biti dostupni Azure podatkovnim centrima početkom 2024. godine i podržavaće Azure OpenAI uslugu i Copilot usluge. U osnovi, ovi čipovi će omogućiti Microsoft-u potpunu kontrolu nad njegovom Azure infrastrukturom, kontrolišući sve delove njegove cloud platforme.

Ova odluka je doneta u trenutku kada je Amazon već zauzeo vodeću poziciju u proizvodnji sopstvenih silicijumskih proizvoda za podatkovne centre. AWS je već prešao na proizvodnju AI čipova za LLMs. Nadalje, Google je takođe razvio nekoliko Tensor Processing Units (TPU) i Arm čipova.

Oba čipa će biti proizvedena interno. Cobalt CPU će biti čip sa 128 jezgara, baziran na Arm Neoverse CSS dizajnu. Sa druge strane, Maia AI Akcelerator imaće 105 milijardi tranzistora i biće proizveden na 5nm TSMC procesu. Takmičiće se sa AI GPU-ima konkurencije poput NVIDIA-e i AMD-a.

Microsoft je sarađivao sa OpenAI-jem na razvoju i testiranju AI čipova, a očekuje se da će poboljšati performanse i dostupnost za OpenAI klijente. Ova vest je takođe dobila na važnosti kada je Microsoft najavio ažuriranja za AI usluge, uključujući Copilot Studio i AI Studio.

Da li mislite da bi Microsoft trebalo više da se fokusira na ponude u vezi sa veštačkom inteligencijom? Recite nam svoje misli na LinkedIn-u, X-u ili Facebook-u. Voleli bismo da čujemo od vas!

Izvor slike: Shutterstock

NAJNOVIJE VESTI