Некатегоризовано

Meta predstavlja AI chatbote zasnovane na stvarnim poznatim ličnostima

Summary

Meta, kompanija koja stoji iza popularnih platformi kao što su WhatsApp, Instagram i Messenger, nedavno je predstavila svoj najnoviji proizvod – chatbote zasnovane na stvarnim poznatim ličnostima. Ovi AI chatboti koriste generativnu veštačku inteligenciju kako bi kreirali digitalne replike poznatih […]

Meta predstavlja AI chatbote zasnovane na stvarnim poznatim ličnostima

Meta, kompanija koja stoji iza popularnih platformi kao što su WhatsApp, Instagram i Messenger, nedavno je predstavila svoj najnoviji proizvod – chatbote zasnovane na stvarnim poznatim ličnostima. Ovi AI chatboti koriste generativnu veštačku inteligenciju kako bi kreirali digitalne replike poznatih ličnosti poput Charli D’Amelio, Toma Bradyja i Kendall Jenner. Korisnici ovih platformi sada mogu imati jedan-na-jedan interakciju sa ovim botovima, postavljati im pitanja, poveravati im se i smejati se zajedno na njihove šale.

Ovi chatboti su predstavljeni kao AI sa „ličnošću, mišljenjima i interesovanjima, koji su zabavniji za interakciju.“ Međutim, neki roditelji i dečiji psihijatri izražavaju zabrinutost zbog toga. Kara Kushnir, licencirani klinički socijalni radnik i dečji psihoanalitičar iz Nju Džersija, kaže da ovi AI chatboti samo doprinose većem vremenu koje deca provode na društvenim mrežama. Deca već imaju probleme sa smanjenjem vremena provedenog na tim platformama, a ove digitalne replike popularnih poznatih ličnosti im otežavaju kontrolu njihove upotrebe.

Meta tvrdi da njihove društvene mreže nisu zavisničke kao cigarete, već dodaju vrednost životima korisnika. Međutim, kritičari smatraju da ovi AI chatboti samo povećavaju granicu između stvarnog sveta i virtuelnog sveta reklama ove kompanije, što stvara nove i još uvek nepoznate rizike za milione dece korisnika.

Osim toga, postoji zabrinutost u vezi sa tačnošću informacija koje ovi chatboti pružaju. Budući da se generativna AI tehnologija lako može pokazati netačnim informacijama, postoji mogućnost da će deci biti izložene nepouzdanim informacijama koje ovi AI chatboti iznose.

Meta je najavila da će dodati vidljive oznake na svoje AI proizvode kako bi tinejdžeri postali svesni da komuniciraju sa AI. Takođe planiraju implementirati nove funkcije za nadzor roditelja kako bi obavestili roditelje kada njihovi tinejdžeri prvi put stupe u interakciju sa AI karakterima. Takođe će biti dostupan „Vodič za tinejdžere“ koji će im pomoći da donesu informisane odluke o upotrebi AI.

Meta je trenutno jedina društvena platforma koja je predstavila AI chatbote koji oponašaju stvarne poznate ličnosti. Međutim, nisu jedini koji koriste veštačku inteligenciju kako bi privukli mlade korisnike. Sve veći broj platformi, poput Snapchat-a i Google-a, takođe koriste AI tehnologije kako bi stvorile chatbote koji interaguju sa korisnicima. Čini se da je ovo samo početak razvoja AI chatbota i ostaje da vidimo kako će se ova tehnologija dalje razvijati i uticati na našu svakodnevicu.

Često postavljana pitanja (FAQ)

1. Koja je svrha AI chatbota?

AI chatboti su kreirani kako bi omogućili korisnicima da imaju interakcije s veštačkom inteligencijom koja ima određenu ličnost, interesovanja i sposobnost za razgovor.

2. Da li su ovi AI chatboti zavisnički kao cigarete?

Meta tvrdi da njihove društvene mreže nisu zavisničke kao cigarete i da zapravo dodaju vrednost životima korisnika. Međutim, ima kritičara koji tvrde suprotno i smatraju da ovi chatboti samo povećavaju vreme koje deca provode na društvenim mrežama.

3. Da li su informacije koje pružaju AI chatboti tačne?

Postoji mogućnost da informacije koje pružaju AI chatboti budu netačne, s obzirom na to da generativna AI tehnologija može stvarati netačne informacije. To je posebno zabrinjavajuće kada su deca izložena ovim nepouzdanim informacijama.

4. Kako će Meta obezbediti sigurnost dece u vezi s AI chatbotima?

Meta planira dodati vidljive oznake na AI proizvode kako bi tinejdžeri postali svesni da komuniciraju sa AI. Takođe će implementirati funkcije nadzora roditelja i „Vodič za tinejdžere“ kako bi deca donosila informisane odluke o korišćenju AI.