Некатегоризовано

Nova veštačka inteligencija u razvoju koja je u korak s vremenom

Summary

Meta, kompanija koja stoji iza Facebooka i Instagrama, navodno razvija novi sistem veštačke inteligencije (AI) koji bi mogao biti na istom nivou kao i ChatGPT kompanije OpenAI. Prema informacijama objavljenim u The Wall Street Journalu, ovaj sistem ima za cilj […]

Nova veštačka inteligencija u razvoju koja je u korak s vremenom

Meta, kompanija koja stoji iza Facebooka i Instagrama, navodno razvija novi sistem veštačke inteligencije (AI) koji bi mogao biti na istom nivou kao i ChatGPT kompanije OpenAI. Prema informacijama objavljenim u The Wall Street Journalu, ovaj sistem ima za cilj da pomogne drugim kompanijama u izgradnji usluga sposobnih za generisanje sofisticiranog teksta i analize. Iako su planovi podložni promenama, Meta se nada da će sistem biti dostupan već sledeće godine.

Meta je zainteresovana za unapređenje svoje AI tehnologije kao odgovor na takmičenje izazvano ChatGPT-om. Međutim, istaknute su i zabrinutosti u vezi potencijalnih neželjenih posledica ovakvih AI sistema. Uprkos tim zabrinutostima, tehnološke gigante nije previše briga i usmerene su na to da ostanu korak ispred OpenAI-a. Veruju da najefektivniji AI sistem može otvoriti vrata dubljim odnosima sa potrošačima.

Mejt Čif Izvršni Direktor Mark Zuckerberg usmerava više resursa ka ovom cilju tako što je osnovao grupu koja će se posvetiti ubrzanju razvoja generativnih AI alata. Kompanija planira da počne testiranje novog velikog jezičkog modela početkom 2024. godine. Još uvek nije sigurno da li će ovaj sistem pružiti Meti konkurentske prednosti, posebno imajući u vidu da se očekuje da će Google-ov napredni jezički model, Gemini, biti objavljen ranije.

Ako bude uspešan, novi AI sistem se očekuje da bude nekoliko puta moćniji od prethodno objavljenog Metinog modela, Llama 2. Da bi omogućila razvoj ovog sistema, Meta gradi data centre i nabavlja Nvidia-ine najnaprednije čipove, H100. Osim toga, model će biti obučavan na Metinoj sopstvenoj infrastrukturi. Zuckerberg cilja da ovaj sistem bude otvorenog koda, što bi omogućilo drugim kompanijama da ga besplatno koriste za izgradnju svojih AI alata. Međutim, to nosi rizik od povrede autorskih prava i mogućnosti zloupotrebe u širenju dezinformacija.

Llama 2, što je skraćenica za Large Language Model Meta Artificial Intelligence, obučavan je na značajno većem broju podataka od svog prethodnika, Llama 1. Objavljen je u julu i dostupan je za istraživanje i komercijalnu upotrebu bez naknade. Meta je ostvarila partnerstvo sa Microsoftom kako bi omogućila pristup Llama 2 putem Azure platforme, a takođe ga nudi i putem Amazon Web Services-a i drugih pružalaca usluga.

Meta se zalaže za „otvorenu inovaciju“ u razvoju AI i ističe važnost vidljivosti, pažljivog ispitivanja i poverenja u ove tehnologije. U skladu s tim pristupom, Meta i Qualcomm su najavili partnerstvo kako bi omogućili primenu AI aplikacija na uređajima pomoću Llama 2. Qualcomm ima za cilj da model bude dostupan na vodećim pametnim telefonima i računarima od sledeće godine. AI na uređaju poboljšava privatnost korisnika, adresira sigurnosne preferencije, poboljšava pouzdanost aplikacija i omogućava personalizovano iskustvo po nižoj ceni za developere u odnosu na implementaciju AI u oblaku.

U cilju suočavanja sa zabrinutostima i daljnje diskusije o adekvatnom postupanju s AI-jem, zakazan je predstojeći samit koji će se baviti ovom temom.