Некатегоризовано

Meta razvija napredni sistem veštačke inteligencije nalik modelu kompanije OpenAI

Summary

Meta Platforms, matična kompanija Facebooka, navodno radi na novom sistemu veštačke inteligencije (AI) koji ima za cilj da se takmiči sa mogućnostima najnaprednijeg modela kompanije OpenAI. Prema izvorima upućenim u tematiku, očekuje se da će Metaov AI model biti spreman […]

Meta razvija napredni sistem veštačke inteligencije nalik modelu kompanije OpenAI

Meta Platforms, matična kompanija Facebooka, navodno radi na novom sistemu veštačke inteligencije (AI) koji ima za cilj da se takmiči sa mogućnostima najnaprednijeg modela kompanije OpenAI. Prema izvorima upućenim u tematiku, očekuje se da će Metaov AI model biti spreman za upotrebu sledeće godine i biće znatno moćniji od svoje komercijalne verzije, Llama 2.

Llama 2, open-source AI model koji je Meta lansirao u julu, distribuiran je preko Microsoftovog oblaka Azure u direktnoj konkurenciji sa ChatGPT modelom kompanije OpenAI i Bard modelom kompanije Google. Budući AI sistem koji se razvija u Metai ima nameru da drugim kompanijama omogući alate za izgradnju napredne generacije teksta, analize i drugih AI usluga.

Iako su detalji planiranog AI sistema podložni promenama, Meta planira da započne obuku za ovaj veliki jezički model početkom 2024. godine. Tržište generativne veštačke inteligencije privuklo je značajan interes poslovnih subjekata i preduzeća koja žele da unaprede svoje mogućnosti i optimizuju poslovne procese od kada je ChatGPT model kompanije OpenAI introdukovan.

U istom duhu, navodno Apple radi na svojoj ponudi veštačke inteligencije inspirisanoj ChatGPT modelom kompanije OpenAI i Bard modelom kompanije Google. Bloomberg News je otkrio u julu da Apple razvija sopstveni okvir poznat kao „Ajax“ za kreiranje velikih jezičkih modela. Takođe, navodi se da kompanija testira internog chatbota pod nazivom „Apple GPT“.

Razvoj moćnih AI modela od strane Meta Platforms i Apple-a odražava rastuću potražnju za sofisticiranim mogućnostima veštačke inteligencije u različitim industrijama. Dok se AI pejzaž nastavlja da evoluira, kompanije teže da iskoriste najsavremeniju tehnologiju kako bi ponudile naprednije i efikasnije usluge.