Некатегоризовано

Meta Platforms razvija novi sistem veštačke inteligencije kako bi konkurisala najnaprednijim modelima kompanije OpenAI

Summary

Meta Platforms trenutno radi na razvoju novog sistema veštačke inteligencije (AI) koji ima za cilj da konkuriše najsavremenijim modelima kompanije OpenAI. Prema izvorima upoznatim sa situacijom, Wall Street Journal izveštava da Meta planira da ovaj novi AI model bude spreman […]

Meta Platforms razvija novi sistem veštačke inteligencije kako bi konkurisala najnaprednijim modelima kompanije OpenAI

Meta Platforms trenutno radi na razvoju novog sistema veštačke inteligencije (AI) koji ima za cilj da konkuriše najsavremenijim modelima kompanije OpenAI. Prema izvorima upoznatim sa situacijom, Wall Street Journal izveštava da Meta planira da ovaj novi AI model bude spreman za implementaciju sledeće godine, premašujući mogućnosti trenutne komercijalne verzije, Llama 2.

Llama 2, otvoreni AI jezički model, lansiran je u julu i postao dostupan putem Microsoftovih Azure usluga. Nasuprot tome, očekuje se da će Metaov budući sistem, koji je još uvek podložan mogućim promenama, pomoći kompanijama u generisanju naprednog teksta, vođenju analiza i proizvodnji drugih izlaza.

Očekuje se da će obuka za ovaj novi veliki jezički model početi početkom 2024. godine. Meta do sada nije zvanično komentarisala ovu vest.

Interesovanje za generativnu AI među kompanijama i preduzećima značajno je poraslo nakon što je OpenAI predstavio ChatGPT. Navodno, i Apple istražuje AI mogućnosti i eksperimentiše sa sopstvenim velikim jezičkim modelima i čet-botovima.

Zaključno, razvoj novog AI sistema od strane Meta Platforms ukazuje na njihovu odlučnost da konkuriraju OpenAI i pruže napredne AI mogućnosti kompanijama. Ova tendencija odražava rastući interes za generativnu AI u različitim industrijskim granama, pri čemu čak i Apple ulazi u trku za razvoj naprednih AI modela.

Izvori:
– Wall Street Journal
– Reuters