Некатегоризовано

Meta Menja Tim za Odgovornu Veštačku Inteligenciju kako bi se fokusirao na Generativnu Veštačku Inteligenciju

Summary

Kompanija Meta saopštila je u subotu da će raspršiti članove svog tima za Odgovornu veštačku inteligenciju među drugim grupama u kompaniji gde će nastaviti da rade na sprečavanju štetnosti povezanih sa veštačkom inteligencijom. Portparol kompanije Meta, koja poseduje Facebook, izjavio […]

Meta Menja Tim za Odgovornu Veštačku Inteligenciju kako bi se fokusirao na Generativnu Veštačku Inteligenciju

Kompanija Meta saopštila je u subotu da će raspršiti članove svog tima za Odgovornu veštačku inteligenciju među drugim grupama u kompaniji gde će nastaviti da rade na sprečavanju štetnosti povezanih sa veštačkom inteligencijom. Portparol kompanije Meta, koja poseduje Facebook, izjavio je u e-mailu da kompanija namerava da približi osoblje razvoju osnovnih proizvoda i tehnologija.

Većina članova tima za Odgovornu veštačku inteligenciju će preći na generativnu veštačku inteligenciju i nastaviće da podržavaju relevantne prekogranične Meta napore u razvoju i korišćenju odgovorne veštačke inteligencije, navodi se u saopštenju.

Neki članovi će se prebaciti na veštačku inteligenciju infrastrukture.

„Mi nastavljamo da dajemo prioritet i ulažemo u bezbedan i odgovoran razvoj veštačke inteligencije i ove promene će nam omogućiti bolje prilagođavanje budućim potrebama“, rekao je portparol.

Informacija je prvi put prenela ovaj potez.

U oktobru, gigant društvenih medija počeo je da uvodi alate generativne veštačke inteligencije (AI) koji mogu da stvaraju sadržaj poput pozadina slika i varijacija pisanog teksta za sve oglašivače.

Meta-ov portfolio proizvoda veštačke inteligencije uključuje njihov jezički model „Llama 2“ i AI chatbot pod nazivom Meta AI koji može generisati tekstualne odgovore i fotorealistične slike.


FAQ

Šta je generativna veštačka inteligencija?

Generativna veštačka inteligencija je grana veštačke inteligencije koja se bavi stvaranjem novih sadržaja ili materijala na osnovu ulaznih podataka. Ovo podrazumeva stvaranje originalnih slika, teksta, zvuka ili drugih vrsta sadržaja uz pomoć algoritama.

Šta je odgovorna veštačka inteligencija?

Odgovorna veštačka inteligencija podrazumeva razvoj i primenu veštačke inteligencije na etički i moralno prihvatljiv način. Ovo uključuje pridržavanje određenih standarda i smernica kako bi se sprečile neželjene posledice ili štetnosti koje mogu proizaći iz korišćenja veštačke inteligencije.

Koje su prednosti generativne veštačke inteligencije?

Generativna veštačka inteligencija omogućava brzo stvaranje novog sadržaja koji može biti koristan u različitim industrijama kao što su oglašavanje, kreativna industrija, obrazovanje i mnoge druge. Takođe, pruža mogućnosti za inovaciju i eksperimentisanje sa kreiranjem novih ideja i umetničkih dela.

Da li će se fokus kompanije Meta potpuno prebaciti na generativnu veštačku inteligenciju?

Iako Meta menja tim za Odgovornu veštačku inteligenciju kako bi se fokusirala na generativnu veštačku inteligenciju, to ne znači da će potpuno napustiti rad na odgovornoj veštačkoj inteligenciji. Kompanija i dalje daje prioritet bezbednom i odgovornom razvoju veštačke inteligencije, ali želi da bolje iskoristi potencijal generativne veštačke inteligencije i integriše je u svoje ključne proizvode i tehnologije.