Некатегоризовано

Meta Otkriva Novu Formu za Isključenje za Upotrebu Podataka Korisnika u Razvoju Veštačke Inteligencije

Summary

Meta, matična kompanija Facebooka, predstavila je novu formu za isključenje za korisnike zabrinute zbog upotrebe njihovih ličnih podataka u razvoju veštačke inteligencije (AI). Forma pod nazivom „Prava ispitanika vezana za podatke generativne veštačke inteligencije“ dostupna je u Meta centru za […]

Meta Otkriva Novu Formu za Isključenje za Upotrebu Podataka Korisnika u Razvoju Veštačke Inteligencije

Meta, matična kompanija Facebooka, predstavila je novu formu za isključenje za korisnike zabrinute zbog upotrebe njihovih ličnih podataka u razvoju veštačke inteligencije (AI). Forma pod nazivom „Prava ispitanika vezana za podatke generativne veštačke inteligencije“ dostupna je u Meta centru za pomoć i omogućava korisnicima da zatraže pristup podacima trećih strana koje Meta koristi u obuci i razvoju AI-a. Kompanija tvrdi da se lični podaci brišu nakon podnošenja forme.

Međutim, ne postoji garancija da će Meta udovoljiti ovim zahtevima ili izbrisati korisničke podatke. Odsustvo konkretnih obećanja postavlja pitanja o efikasnosti forme za isključenje i posvećenosti Meta zaštiti privatnosti korisnika. Uvođenje ove forme dolazi kratko nakon što je Meta kažnjena sa 1,3 milijardi dolara od strane evropskih regulatora zbog zloupotrebe podataka.

Specifičnosti načina na koji Meta prikuplja i koristi korisničke podatke za obuku AI-a još uvek su nejasne, a ograničene informacije dostupne su iz nedavne objave na blogu kompanije. Facebook objašnjava da se u Evropi i Ujedinjenom Kraljevstvu oslanjaju na javno dostupne i licencirane izvore kako bi obučili svoje modele za generativnu AI na osnovu legitimnih interesa. U drugim regionima koriste odgovarajući pravni osnov.

Važno je napomenuti da se forma za isključenje odnosi samo na eksterne podatke koje Meta može nabaviti za obuku AI-a, poput podataka koje kupuje od trećih strana ili dobija sa drugih online izvora. Ona se ne odnosi na podatke koje Meta već ima putem svojih različitih platformi.

Da bi unapredili postavke privatnosti na Facebooku izvan forme za isključenje, korisnici mogu preduzeti dodatne korake, uključujući opozivanje pristupa aplikacijama i veb lokacijama trećih lica, isključivanje reklama zasnovanih na interesovanjima i brisanje aktivnosti s poseta poslovnim subjektima van Facebooka.

S obzirom na nedavne brige u vezi s podacima korisnika i privatnosti, izuzetno je važno da pojedinci proaktivno upravljaju i štite svoje lične podatke na mreži.