Некатегоризовано

Meta Corporation Menja Fokus Tima za Održivu AI Tehnologiju, Ali Ostaje Posvećena Bezbednosti

Summary

18. novembra (Reuters) – Meta korporacija (META.O) preusmerava svoj tim za odgovornu veštačku inteligenciju (AI) koji je radio na razumevanju i sprečavanju štetnih posledica povezanih sa tehnologijom veštačke inteligencije koju razvija, izvestila je The Information u subotu, pozivajući se na […]

Meta Corporation Menja Fokus Tima za Održivu AI Tehnologiju, Ali Ostaje Posvećena Bezbednosti

18. novembra (Reuters) – Meta korporacija (META.O) preusmerava svoj tim za odgovornu veštačku inteligenciju (AI) koji je radio na razumevanju i sprečavanju štetnih posledica povezanih sa tehnologijom veštačke inteligencije koju razvija, izvestila je The Information u subotu, pozivajući se na interni post. Dok kompanija ulaže više resursa u razvoj generativne AI tehnologije, većina zaposlenih u timu za odgovornu AI preći će u tim za generativnu AI koji je formiran u februaru, dodaje se u izveštaju.

Umesto direktnih citata izvorne vesti, tim Meta korporacije odlučio je da se fokusira na dalji razvoj generativne veštačke inteligencije. Ova odluka, iako podrazumeva preusmeravanje resursa sa jednog tima na drugi, ističe posvećenost kompanije bezbednosti korisnika i svest o potencijalnim rizicima AI tehnologije.

Meta korporacija nije odmah odgovorila na zahtev agencije Reuters za komentare.

U oktobru, ova društvena medijska platforma počela je da implementira generativne alate veštačke inteligencije (AI) koji mogu kreirati sadržaj kao što su pozadine slika i varijacije pisanih tekstova za sve oglašavače. Portfolio Meta korporacije uključuje jezički model „Llama 2“ i AI chatbot po imenu Meta AI koji može generisati tekstualne odgovore i fotorealistične slike.

(Hyperlink source if available: www.reuters.com)

FAQ

Šta je veštačka inteligencija (AI)?

Veštačka inteligencija (AI) je grana računarske nauke koja se bavi razvojem računarskih sistema koji mogu izvoditi zadatke koji obično zahtevaju ljudsku inteligenciju. To uključuje sposobnosti kao što su prepoznavanje slika, obrada jezika i donošenje odluka na osnovu podataka.

Šta je generativna veštačka inteligencija (generativna AI)?

Generativna veštačka inteligencija (generativna AI) odnosi se na tehnike i algoritme koji omogućavaju računarima da generišu autentičan sadržaj, kao što su slike, muzika ili tekstovi. Generativna AI se koristi u različitim oblastima, uključujući umetnost, muziku, dizajn i kreiranje novih ideja i koncepta.

Kako Meta korporacija brine o odgovornosti i bezbednosti veštačke inteligencije (AI)?

Meta korporacija ima tim za odgovornu veštačku inteligenciju (Responsible AI team) koji je zadužen za razumevanje i sprečavanje potencijalnih štetnih posledica koje mogu proizaći iz korišćenja njihove AI tehnologije. Iako je ovaj tim preusmeren na rad u timu za generativnu AI, Meta korporacija i dalje ostaje posvećena bezbednosti korisnika i sprovođenju mera za mitigaciju rizika.