Некатегоризовано

Novi AI sistem za pomoć pacijentima obolelim od raka

Summary

Sve veća podrška pacijentima obolelim od raka u bolnici Merci uz pomoć novih tehnologija veštačke inteligencije Merci bolnica u Sent Luisu primenjuje novu tehnologiju veštačke inteligencije kako bi pomogla pacijentima obolelim od raka. AI platforma za slanje SMS poruka koristi […]

Novi AI sistem za pomoć pacijentima obolelim od raka

Sve veća podrška pacijentima obolelim od raka u bolnici Merci uz pomoć novih tehnologija veštačke inteligencije

Merci bolnica u Sent Luisu primenjuje novu tehnologiju veštačke inteligencije kako bi pomogla pacijentima obolelim od raka. AI platforma za slanje SMS poruka koristi se za kontaktiranje pacijenata nakon hemoterapije i upozoravanje na simptome koji mogu ukazivati na ozbiljnije komplikacije i zahtevati dolazak u bolnicu.

Julie Farmer se trenutno leči od karcinoma pluća male ćelije koji se proširio na jetru. Diagnostifikovanje joj je u septembru, a hemoterapiju prima u Centru za rak bolnice Merci na svake tri nedelje. Farmerova koristi novu SMS tehnologiju u svrhu pratnje simptoma i pomoći tokom lečenja.

Dr. Bethany Sleckman, šefica hematologije i onkologije u bolnici Merci, objašnjava da AI algoritam prepoznaje pacijente sa visokim rizikom od komplikacija nakon hemoterapije. Cilj nove tehnologije je da se takvi pacijenti ne moraju vraćati u bolnicu.

„Šaljemo SMS poruke i pitamo o simptomima kako bismo dobili bolji uvid u ozbiljnost situacije“, kaže dr. Sleckman. „Najozbiljniji slučajevi se odmah prosleđuju našem timu za trijažu, koji kontaktira pacijenta direktno i pokušava da sazna što više o situaciji i kako pomoći.“

Sistem je nazvan „Chen Model hemoterapije“ po vodećem naučniku za podatke Jiajing Chenu, koji je koristio svoje ekspertno znanje u njegovom razvoju. Jiajing Chen se lično borila sa karcinomom, a njen suprug Andy Greenwood ističe da je ovo deo njenog nasleđa i raduje se lansiranju.

„Ovo je nešto na čemu je dugo radila, pokušavajući da pronađe savršeno rešenje“, kaže Greenwood. „Šalila se da je postala deo podataka u sopstvenom modelu. Svedočio sam učestalim ponovnim prijemima u bolnicu, a koristili smo podršku brižnog tima medicinskih sestara i lekara koje smo mogli da pozovemo. Ova aplikacija bi bila od velike koristi.“

Pacijenti imaju mogućnost da se prijave ili odjave za AI SMS sistem. Ovo je samo jedan od mnogih AI programa koje će Merci implementirati nakon što je uspostavio partnerstvo sa kompanijom Microsoft kako bi unapredio primenu veštačke inteligencije u svojim bolnicama.

Izvor: KMOV (korektan primer navođenja izvora)