Некатегоризовано

Menlo Ventures raises $1.35 billion for AI investment, focusing on early-stage companies

Summary

Menlo Ventures je prikupio 1,35 milijardi dolara za ulaganje u veštačku inteligenciju (AI). Novi kapital će biti podeljen između ranih fondova Menlo XVI i Menlo Inflection III, rekao je partner Matt Murphy za Bloomberg News u četvrtak (16. novembra). Fokus […]

Menlo Ventures raises $1.35 billion for AI investment, focusing on early-stage companies

Menlo Ventures je prikupio 1,35 milijardi dolara za ulaganje u veštačku inteligenciju (AI).
Novi kapital će biti podeljen između ranih fondova Menlo XVI i Menlo Inflection III, rekao je partner Matt Murphy za Bloomberg News u četvrtak (16. novembra).
Fokus će biti na mladim AI kompanijama, a ne na kasnijim fazama investiranja, izjavio je Murphy i dodao da je AI postao važan fokus Menlo Ventures-a, koji je takođe podržao Anthropic.
On je rekao da uprkos teškom okruženju za prikupljanje finansija, Menlo može generisati velike fondove zbog svog dosadašnjeg uspeha, kao i zbog toga što investira u ranim fazama.
„Mesto gde su vrednosti postale najbesramnije bile su tržište rasta u kojem ne igramo“, rekao je, dodajući da ograničeni partneri Menlo Ventures-a cene to što se pridržava svojih ciljeva u ranim fazama i „ostaje fokusiran i disciplinovan“.
Vesti iz Menlo Ventures-a stižu nekoliko dana nakon što je grupa od preko 40 ulagačkih firmi, uključujući General Catalyst, Felicis Ventures, Bain Capital, IVP, Insight Partners i Lux Capital, potpisala dobrovoljne obaveze o tome kako bi startapovi koje podržavaju trebalo odgovorno razvijati AI tehnologiju kako tehnologija i kompanije iza nje nastavljaju da rastu.
„Hoćete li se setiti? Jer obaveze o AI bezbednosti su jako popularne“, piše PYMNTS. „Bela kuća je imala jednu, a obaveze koje su potpisale preko tri desetina ulagačkih firmi su zapravo kreirane uz povratne informacije od strane Odeljenja za trgovinu Bajdenove administracije“.
Inicijativa dolazi od Responsible Innovation Labs, organizacije koju je osnovao CEO General Catalyst-a, Hemant Taneja.
Fokusira se na pet ključnih obaveza: odgovoran pristup AI, uključujući internu upravu; odgovarajuću transparentnost i dokumentaciju; prognoziranje rizika i koristi; revizije i testiranja; i povratne informacije i stalna poboljšanja.
Izveštaj takođe primećuje da su reakcije unutar ekosistema startapa koji se bave AI podeljene, pri čemu neki posmatrači tvrde da obaveze o odgovornoj AI zapravo više štete nego koriste bezbednosti AI.
Ovog meseca smo takođe videli da je IBM lansirao fond vredan 500 miliona dolara za investicije u AI kompanije, posebno one koje rade na ubrzavanju generativne AI tehnologije i istraživanja za preduzeća.
„Fond će startapovima pružiti mogućnosti za uspostavljanje značajnih partnerstava sa IBM-om, sticanje operativne stručnosti u proizvodu i inženjeringu i razvoj strategija za izlazak na tržište“, piše PYMNTS. „Vođen timom investitora i stručnjaka za preduzeća AI, fond ima za cilj da podstakne inovacije, strateška partnerstva i generiše povrate investiranjem u startape fokusirane na preduzeća AI“.