Некатегоризовано

ChatGPT u medicini za naprednu obradu prirodnog jezika

Summary

Opšte je poznato da su alati za generativnu veštačku inteligenciju, poput ChatGPT, postali vrlo popularni u poslednjih nekoliko godina. Međutim, treba imati na umu da je jedna od glavnih prednosti velikih jezičkih modela (LLM) njihova sposobnost poboljšanja obrade prirodnog jezika […]

ChatGPT u medicini za naprednu obradu prirodnog jezika

Opšte je poznato da su alati za generativnu veštačku inteligenciju, poput ChatGPT, postali vrlo popularni u poslednjih nekoliko godina. Međutim, treba imati na umu da je jedna od glavnih prednosti velikih jezičkih modela (LLM) njihova sposobnost poboljšanja obrade prirodnog jezika koja je prisutna već nekoliko decenija.

Različite zdravstvene organizacije imaju potrebu za sistemima veštačke inteligencije koji mogu obraditi i razumeti celu karton hroničnog pacijenta ili čak čitav EHR sistem organizacije – upravo u tome se ogromna vrednost genAI alata može pokazati kao velika pomoć.

Intervjuisali smo Kim Perry, direktora za razvoj kompanije emtelligent, koja se bavi medicinskim obradom prirodnog jezika (NLP). Ona je istakla moć generativne veštačke inteligencije i velikih jezičkih modela u odnosu na NLP, i kako „medicinski-kvalitetna veštačka inteligencija“ može poboljšati ishode kod pacijenata i sprečiti iscrpljenost medicinskih radnika.

Q. Postoji neka vrsta nesporazuma u pogledu moći generativne veštačke inteligencije i velikih jezičkih modela – činjenica je da oni zaista poboljšavaju obradu prirodnog jezika, što je jedna drugačija vrsta veštačke inteligencije. Molim vas da govorite o ovom odnosu.

A. Neverovatno je kako se pre manje od godinu dana ChatGPT i generativna veštačka inteligencija gotovo nisu poznavali u široj javnosti. A sada ChatGPT ima više od 100 miliona korisnika širom sveta, uključujući potrošače i čitave industrije. Nažalost, mnogi ljudi formiraju mišljenje o novim tehnologijama na osnovu prvih utisaka i površnog čitanja. Ali generativna veštačka inteligencija i veliki jezički modeli su novi pojmovi za mnoge potrošače i kompanije, tako da je neizbežno da dođe do neke konfuzije.

Obrada prirodnog jezika postoji i pre generativne veštačke inteligencije i novijih dostignuća u LLM-ovima. Međutim, danas vidimo da se generativna veštačka inteligencija i LLM koriste za stvaranje onoga što nazivamo „medicinski-kvalitetnom veštačkom inteligencijom“ ili NLP-om medicinskog kvaliteta. LLM-ovi se posebno obučavaju na kliničkim podacima i, za razliku od tradicionalne obrade prirodnog jezika, medicinski-kvalitetna veštačka inteligencija može otključati 80% medicinskih podataka koji su trenutno skriveni u neobrađenom tekstu.

Mogućnost medicinski-kvalitetne veštačke inteligencije da obradi i razume milione dokumenata transformisaće način na koji lekari obavljaju svoj posao u tački zbrinjavanja pacijenata. Ali njena vrednost će se protezati i na druge oblasti zdravstvene zaštite i koristiće ne samo pružaocima usluga, već i osiguravajućim društvima, farmaceutskim kompanijama, istraživačima iz oblasti biomedicinskih nauka i akademskim istraživačima.