Некатегоризовано

MediaTek predstavlja novi čip Dimensity 8300 za pristupačne telefone

Summary

Kompanija MediaTek nedavno je lansirala svoj premijum mobilni čip Dimensity 9300, koji će uneti generativnu veštačku inteligenciju (AI) na vrhunske Android telefone. Sada kompanija predstavlja novi čip, Dimensity 8300, koji će omogućiti istu funkcionalnost i za pristupačnije telefone. Ova nova […]

MediaTek predstavlja novi čip Dimensity 8300 za pristupačne telefone

Kompanija MediaTek nedavno je lansirala svoj premijum mobilni čip Dimensity 9300, koji će uneti generativnu veštačku inteligenciju (AI) na vrhunske Android telefone. Sada kompanija predstavlja novi čip, Dimensity 8300, koji će omogućiti istu funkcionalnost i za pristupačnije telefone. Ova nova ponuda kompanije MediaTek dolazi samo nedelju dana nakon što je Qualcomm najavio Snapdragon 7 Gen 3 čip, koji takođe donosi generativnu AI na telefone niže cenovne klase, težeći da uhvati trend ove tehnologije koji se širi kroz tehnološku industriju.

MediaTek nije otkrio koje mogućnosti će telefoni s čipom Dimensity 8300 imati u pogledu generativne AI. Generalno rečeno, kompanija je manje eksplicitna od svog konkurenta Qualcomm-a, koji se pohvalio na nedavnom Snapdragon Samitu da će telefoni s njihovim čipovima moći da koriste generativnu AI kako bi imali mnogo inteligentnije predloge asistenata, trikove u video snimcima i automatsko proširivanje fotografija van originalnih granica.

Obje kompanije ističu prednosti generativne veštačke inteligencije koja se izvršava na samom uređaju, u poređenju sa rešenjima baziranim na oblaku. S obzirom na to da se računanje vrši na samom uređaju, a ne šalje se u podatkovni centar, odgovori trebaju biti brži i mogu uzeti u obzir lične informacije kao što su ponašanje i lokacijske preferencije, koje idealno ne bi trebalo da napuste telefon. Osim toga, ova tehnologija može raditi i kada korisnici izlaze van područja pokrivenosti mobilne mreže.

MediaTek nije objavio metrike performansi generativne AI za Dimensity 8300, ali je izjavio da se može očekivati niži nivo performansi u odnosu na vrhunski Dimensity 9300. Dimensity 9300 je u stanju da generiše sliku koristeći stabilnu difuziju za manje od jedne sekunde, i može pokretati AI modele s 7 milijardi parametara po sekundi pri 20 tokena po sekundi. Sa druge strane, Dimensity 8300 podržava velike jezičke modele do 10 milijardi parametara.

Kompanija MediaTek navodi da Dimensity 8300 ima druge poboljšanje u odnosu na prethodnika, Dimensity 8200, uključujući 20% brže performanse procesora i do 30% bolju energetsku efikasnost, dok grafički procesor ima 60% bolju performansu i 55% bolju energetsku efikasnost. Jedinična obrada veštačke inteligencije je ista kao i kod premijum čipa Dimensity 9300, što rezultira boljom izvedbom kod konvencionalnih AI zadataka kao što je poboljšanje fotografija.

Očekuje se da će telefoni koji koriste Dimensity 8300 imati dugotrajniju bateriju i bolje se povezivati s priborom kao što su slušalice i gejming kontroleri. MediaTek nije otkrio koje brendove telefona će podržavati Dimensity 8300. Prethodni čip Dimensity 8200 se nalazi u telefonima kao što su Vivo V29 Pro, Vivo V27 Pro i drugi uređaji koji nisu široko dostupni na tržištu Sjedinjenih Američkih Država.

**FAQ:**

**1. Koje funkcionalnosti donosi Dimensity 8300 čip kompanije MediaTek?**
Dimensity 8300 čip donosi mogućnost korišćenja generativne veštačke inteligencije (AI) na pristupačnije telefone.

**2. Kako generativna AI funkcioniše na telefonima?**
Generativna AI funkcioniše tako što se izračunavanje obavlja direktno na uređaju, umesto da se šalje u podatkovni centar, omogućavajući brže odgovore i uzimajući u obzir lične informacije.

**3. Koji su benefiti on-device generativne AI u odnosu na cloud-based rešenja?**
On-device generativna AI omogućava brže odgovore, uzimanje u obzir ličnih informacija i rad izvan područja mobilne mreže.

**4. Koje dodatne poboljšanja nudi Dimensity 8300 čip?**
Dimensity 8300 čip poboljšava performanse procesora i energetsku efikasnost, a takođe omogućava poboljšanje fotografija i bolje povezivanje sa dodatnom opremom.

**5. Koji telefoni će podržavati Dimensity 8300 čip?**
MediaTek nije otkrio koji brendovi telefona će podržavati Dimensity 8300 čip.