Некатегоризовано

AI u marketingu: Od predviđanja do generativne umetne inteligencije

Summary

Još uvek se sećamo vremena sredinom i krajem 2010-ih godina kada veštačka inteligencija nije bila tema svakog drugog vesti u medijima kao što je danas, ali se govorilo dosta o njoj u marketingu. Sa sve češćom upotrebom prediktivne analitike i […]

AI u marketingu: Od predviđanja do generativne umetne inteligencije

Još uvek se sećamo vremena sredinom i krajem 2010-ih godina kada veštačka inteligencija nije bila tema svakog drugog vesti u medijima kao što je danas, ali se govorilo dosta o njoj u marketingu. Sa sve češćom upotrebom prediktivne analitike i obrade prirodnog jezika (NLP), budila se uzbuđenost oko novih studija slučaja, kao što je KLM-ova upotreba automatizacije u korisničkoj podršci. Avio-kompanija je 2016. godine integrisala Facebook Messenger, slala ažuriranja letova i karte za ukrcavanje, ali je takođe koristila NLP tehnologiju za podršku agentima kroz predložena rešenja za pitanja korisnika. Svaki odgovor je dolazio sa ocenom poverenja i mogao je biti automatski poslat ako bi ta ocena prešla određeni prag.

Danas, 2023. godine, stvari su se promenile. Mnogo je novih funkcionalnosti u svetu SaaS martech-a koje su implementirane kako bi se dodala funkcionalnost generativne veštačke inteligencije. Na primer, kada se prijavim na Canva platformu, jednim klikom miša moji kreativni resursi se mogu transformisati, pretvarajući baner oglase u tekstove za e-poštu (nažalost, moguće je i pisanje poezije, ako to želite).

Veštačka inteligencija, u svim svojim oblicima, sada je redovan deo korporativnih strategija i godišnjih rezultata izvan IT industrije. Na primer, u rezultatima za prvu polovinu godine, maloprodajni lanac Next otkriva kako je modernizacija njihovog veb-sajta obuhvatila poboljšane i personalizovane preporuke proizvoda. Ambicioznije, kompanija takođe navodi projekat koji koristi veštačku inteligenciju kako bi pomogao „timovima da jasnije komuniciraju sa korisnicima, na način koji tačnije rešava prirodu svakog pojedinačnog upita“, dodajući: „Osećamo da tek čeprkamo po površini onoga što bi moglo biti postignuto“.

Iako neki mogu primetiti nedostatak ključnih primera upotrebe generativne veštačke inteligencije među potrošačima, neke kompanije ostvaruju značajan napredak u ovom području.

„Kako možemo učiniti veštačku inteligenciju produktivnijom?“
Na Festivalu marketinga prošlog meseca, na predavanju Džon Lui partenra, Michael Cato, menadžer proizvoda za upravljanje kampanjama, izjavio je da je veštačka inteligencija „ništa novo za nas“ i da su kompanije koristile veštačku inteligenciju u poslednjoj deceniji u svojim kampanjama.

„Ako uđete u Waitrose, razlog što su sveže hlebove na policama je model koji predviđa kada kupci dolaze u prodavnicu da kupe svež hleb.“

Cilj sledećeg koraka, prema rečima Catoa, je da se postavi pitanje „Kako možemo učiniti veštačku inteligenciju produktivnijom… kroz kampanje? I kako da se pobrinemo da ih brže donesemo korisnicima? Kako da vodimo bolji razgovor sa korisnicima, koji je relevantniji za njih?“

Džon Lui partner ima postavljene ključne pokazatelje uspeha i ciljeve kompanije u vezi sa ovom strategijom veštačke inteligencije, a to su produktivnost i relevantnost.

Uprkos napretku modela veštačke inteligencije i rastu generativne veštačke inteligencije, Cato primećuje da je „veštačka inteligencija već prisutna u radu onih koji se bave podacima, uvidima i analitikom… ono što se promenilo u poslednjih 12 do 18 meseci jeste činjenica da sada… svako može uneti tekst u polje i dobiti rezultat.“