Некатегоризовано

Osmo velikih tehnoloških kompanija potpisalo predsednikove dobrovoljne obaveze o odgovornoj upotrebi veštačke inteligencije

Summary

Belа kuća je saopštila da je osam velikih tehnoloških preduzeća, uključujući Adobe, IBM i Nvidia, potpisalo dobrovoljne obaveze predsednika Džoa Bajdena u vezi sa odgovornom upotrebom veštačke inteligencije (AI). Ove obaveze imaju za cilj da ublaže negativnu upotrebu AI tehnologije […]

Osmo velikih tehnoloških kompanija potpisalo predsednikove dobrovoljne obaveze o odgovornoj upotrebi veštačke inteligencije

Belа kuća je saopštila da je osam velikih tehnoloških preduzeća, uključujući Adobe, IBM i Nvidia, potpisalo dobrovoljne obaveze predsednika Džoa Bajdena u vezi sa odgovornom upotrebom veštačke inteligencije (AI). Ove obaveze imaju za cilj da ublaže negativnu upotrebu AI tehnologije i obezbede njenu etičku primenu.

Jedan od ključnih aspekata tih obaveza je zahtev za primenu mera radi rešavanja potencijalnih rizika i društvenih uticaja povezanih sa AI. To uključuje rigorozno testiranje AI alata kao što su ChatGPT i Midjourney-ov stvaralac teksta u sliku u svrhu bezbednosti pre nego što budu pušteni na tržište. Kompanije će takođe sprovoditi sveobuhvatne procene kibernetičkih rizika i transparentno deliti savete o bezbednosti i druge nalaze.

Osim testiranja pre lansiranja, kompanije koje su potpisale ove obaveze su se obavezale da održe javno poverenje putem objavljivanja izveštaja o mogućnostima i ograničenjima svojih AI sistema. Ovaj napor ka transparentnosti ima za cilj da smanji rizike kao što su pristrasnost i kršenje privatnosti, istovremeno koristeći potencijal veštačke inteligencije u suočavanju sa značajnim izazovima poput klimatskih promena.

Ovaj izostanak sledi prethodno obećanje koje je dalo sedam američkih tehnoloških divova, uključujući Amazon, Google i Microsoft. Ove kompanije su se takođe obavezale da zaštite AI sisteme od sigurnosnih pretnji i uspostave kanale putem kojih korisnici mogu prijaviti probleme koje otkriju nakon lansiranja proizvoda.

Fokus Belе kuće na odgovornu veštačku inteligenciju podudara se sa zabrinutostima koje su izrazili zakonodavci. Senatоr Čak Šumer je sаzvao „AI Insight Forum“ na Kapitol Hilu, gde se očekuje da će lideri industrije poput Marka Zakerberga iz Meta i Ilona Maska iz Tvitera (sada X) raspravljati o sličnim pitanjima koja se odnose na AI. I Šumer i šef osoblja Bele kuće Džef Zajents naglašavaju potrebu za iskorišćavanjem koristi veštačke inteligencije, uz efikasno upravljanje rizicima.

Ove dobrovoljne obaveze od strane vodećih tehnoloških preduzeća predstavljaju značajan korak u smislu obezbeđivanja odgovorne i etičke upotrebe tehnologije veštačke inteligencije. Ovi sektoraniya Facebook.company builderi žele pogodnosti veštačke inteligencije staviti na prvo mesto, transparentnost i odgovornost, a cilj im je izgraditi poverenje u javnosti i maksimizirati pozitivne uticaje inovacija veštačke inteligencije.