Некатегоризовано

Integracija veštačke inteligencije u akademskom okruženju: Nedostatak smernica univerziteta

Summary

Čak i dok veštačka inteligencija postaje neophodan alat za studente i akademsku zajednicu, manje od polovine najboljih 50 univerziteta širom sveta ima javno dostupne smernice za njenu upotrebu u akademskom okruženju, navodi se u istraživanju. Samo 23 od 50 institucija, […]

Integracija veštačke inteligencije u akademskom okruženju: Nedostatak smernica univerziteta

Čak i dok veštačka inteligencija postaje neophodan alat za studente i akademsku zajednicu, manje od polovine najboljih 50 univerziteta širom sveta ima javno dostupne smernice za njenu upotrebu u akademskom okruženju, navodi se u istraživanju. Samo 23 od 50 institucija, izabranih na osnovu rangiranja univerziteta u svetu magazina Times Higher Education za 2023. godinu, jasno su naveli smernice za instruktore o upotrebi generativnih AI (GAI) alata u ispitivanjima – što predstavlja „znatnu zabrinutost“, prema Benjaminu Muhrađu, asistentu na Odeljenju za obrazovanje na Univerzitetu Hong Kong Baptist koji je sproveo ovo istraživanje, i njegovim koautorima.
„Nedostatak jasnih smernica može dovesti do defanzivnog pristupa instruktora prema GAI alatima, što može rezultovati većim brojem ispitivanja u učionici ili osećajem frustracije zbog prilagođavanja metoda ocenjivanja bez pravodobne institucionalne podrške“, upozoravaju istraživači.
Ovo istraživanje, koje se veruje da je prva takve vrste, proučava u kojoj meri su institucije kreirale smernice koje pomažu „povećanju svesti o akademskoj ispravnosti i smanjenju akademske nepoštenosti“ usled široke upotrebe revolucionarne nove tehnologije u visokom obrazovanju.
Dok univerziteti širom sveta traže načine kako da se prilagode dolasku ChatGPT-a, koji je već promenio prirodu kursa i ocenjivanja za studente i nastavnike, važno je postaviti pitanje: Šta dalje?
U razgovoru sa TIMES-om, dr Muhrađ upozorava da nedostatak jasnog stava o ovim alatima može univerzitetima „stvarati tešku situaciju“, ostavljajući fakultet u neizvesnosti, iako se mnogi studenti koriste veštačkom inteligencijom u svom predmetu.
„Razgovarao sam sa kolegama iz druge institucije koja nema čvrste smernice i oni se bore da komuniciraju sa studentima o tome“, rekao je.
Zašto mnoge institucije i dalje nemaju javne smernice o veštačkoj inteligenciji? Dr Muhrađ smatra da neke od njih usvajaju pristup „čekanja i gledanja“.
„Biti prvi može biti teško – ljudi takođe nisu bili sigurni u tačan efekat GAI dok nismo prošli jedan semestar“, rekao je.
Dr Muhrađ je primetio da postoje univerziteti koji su kreirali smernice, ali ih ne objavljuju javno, poput Univerziteta u Hong Kongu. Nije uvek jasno zašto institucije ne iznose svoje interne politike, ali smatra se da se to može povezati sa „osetljivošću“ oko dizajna ispitivanja.
„Mogu biti zabrinuti zbog stvari u dokumentima koje ne žele da studenti znaju, stvari koje se odnose na alate za otkrivanje veštačke inteligencije“, rekao je.
Iako prepoznaje potrebu za oprezom, on se nada da će institucije biti transparentnije u vezi sa svojim politikama.
„Veoma je važno da se instruktori na univerzitetima upoznaju sa veštačkom inteligencijom“, rekao je. „Moramo sticati nova znanja i naše institucije moraju nas podržavati.“

FAQ

1. Koliko univerziteta je razvilo javno dostupne smernice za upotrebu veštačke inteligencije?
Samo 23 od 50 najbolje rangiranih univerziteta širom sveta ima javno dostupne smernice za upotrebu veštačke inteligencije u akademskom okruženju.

2. Zašto je nedostatak smernica zabrinjavajući?
Nedostatak smernica može dovesti do nepravilne upotrebe veštačke inteligencije u akademskom ocenjivanju, što može uzrokovati veći broj učioničnih ispitivanja i frustraciju kod instruktora koji se pokušavaju prilagoditi bez pravodobne institucionalne podrške.

3. Kakve smernice treba da budu razvijene?
Smernice trebaju pružati jasne instrukcije instruktorima o upotrebi generativnih AI alata u ocenjivanjima, kako bi se poboljšala svest o akademskoj ispravnosti i smanjila akademska nepoštenost.

4. Zašto mnoge institucije nemaju javno dostupne smernice o veštačkoj inteligenciji?
Nedostatak smernica može biti rezultat opreznog pristupa i neizvesnosti u vezi sa tačnim uticajem veštačke inteligencije na akademsku sferu. Takođe, institucije se mogu brinuti o otkrivanju informacija o svojim metodama ocenjivanja.

5. Kako univerziteti mogu poboljšati situaciju?
Univerziteti bi trebali aktivno raditi na razvoju smernica za upotrebu veštačke inteligencije i ove smernice trebaju biti javno dostupne. Takođe je važno da instruktori budu edukovani o veštačkoj inteligenciji kako bi je pravilno koristili u akademskom okruženju.