Некатегоризовано

UnitedHealth Grupa suočena sa tužbom zbog upotrebe AI algoritma koji prikazuje nedostatke

Summary

Utužba podnesena protiv Minnetonka-bazirane UnitedHealth Grupe tvrdi da koristi AI algoritam koji nedovoljno precizno odbija pokrivanje rehabilitacione nege Medicare pacijentima nakon hospitalizacije. Ova tužba je rezultat istraživanja koje je objavio news website STAT, a podnesena je u Okružnom sudu SAD […]

UnitedHealth Grupa suočena sa tužbom zbog upotrebe AI algoritma koji prikazuje nedostatke

Utužba podnesena protiv Minnetonka-bazirane UnitedHealth Grupe tvrdi da koristi AI algoritam koji nedovoljno precizno odbija pokrivanje rehabilitacione nege Medicare pacijentima nakon hospitalizacije. Ova tužba je rezultat istraživanja koje je objavio news website STAT, a podnesena je u Okružnom sudu SAD u Minesoti.

Glavni tužioci su porodice dvoje pacijenata koji žive u središnjoj severnoj Viskonsin regiji, oko trise sati istočno od Meksanskih gradova, a zahtevaju dugoročnu negu u posthumno rehabilitacionim ustanovama.

Tužba tvrdi da su UnitedHealth-ove zdravstvene planove odbile isplatiti potraživanje medicinskim negovateljima pacijenata prema Medicare Advantage programu, prisiljavajući ih na plaćanje do 70.000 dolara za daljnju negu.

FAQ:

1. Šta je Medicare program?
Medicare program je federalni program zdravstvenog osiguranja za osobe starije od 65 godina u Sjedinjenim Američkim Državama.

2. Koje su posledice odbijanja plaćanja za pacijente?
Odbijanje plaćanja za pacijente može dovesti do visokih troškova za njihovu dalju negu, što pacijenti moraju plaćati iz svog džepa.

3. Kako funkcioniše AI algoritam u odlučivanju o pokrivanju troškova?
AI algoritam koristi automatizirane procese za analiziranje medicinskih podataka pacijenata i donosi odluke o pokrivanju troškova na osnovu tih analiza.

4. Kako se odvija postupak tužbe?
Tužba se podnosi sudu koji će razmotriti argumente obe strane i doneti konačnu odluku na osnovu prikupljenih dokaza i zakona koji se primenjuju.

5. Koje su moguće posledice ovog slučaja za UnitedHealth Grupu?
Ukoliko se dokaže da UnitedHealth Grupa koristi nedovoljno precizan AI algoritam, to može dovesti do finansijskog i reputacijskog oštećenja za kompaniju.

Izvor: STAT news (www.statnews.com)