Некатегоризовано

AI procesori: Kineske tehnološke kompanije istražuju lokalna tržišta

Summary

Kineska tehnološka kompanija Tensent najavljuje da će se okrenuti domaćim proizvođačima procesora za obuku veštačke inteligencije (AI). Ova odluka dolazi kao odgovor na nedavne mere Vašingtona koje su ograničile isporuku čipova Pekingu. Iako ima veću zalihu AI čipova u Kini, […]

AI procesori: Kineske tehnološke kompanije istražuju lokalna tržišta

Kineska tehnološka kompanija Tensent najavljuje da će se okrenuti domaćim proizvođačima procesora za obuku veštačke inteligencije (AI). Ova odluka dolazi kao odgovor na nedavne mere Vašingtona koje su ograničile isporuku čipova Pekingu.

Iako ima veću zalihu AI čipova u Kini, Tensent će biti primoran da efikasnije koristi postojeće resurse i pronađe odgovarajuće procesore na kineskom tržištu. Za kompaniju će američka zabrana uticati na usluge u oblaku, gde klijentima prodaju računarsku snagu.

Osim Tensenta, i druge kineske tehnološke kompanije, poput Baidua, traže alternative na domaćem tržištu. Hjuavej tehnolodžis, jedan od vodećih proizvođača čipova u Kini, naručio je 1.600 Ascend 910B čipova.

Ova nova strategija kineskih kompanija signalizira promene na tržištu poluprovodnika u Kini. Dominacija kalifornijske kompanije Nvidia na kineskom tržištu poluprovodnika bi mogla biti izazvana kao rezultat ove tranzicije.

Domaći proizvođači procesora poput Hjuaveja imaju priliku da se istaknu na tržištu AI procesora. Ovo može dovesti do veće konkurencije i inovacija u polju veštačke inteligencije u Kini.

IZVOR: Tanjug

Često postavljana pitanja

 1. Kako će američka zabrana uticati na rad kineske kompanije Tensent?

  Američka zabrana će uticati na usluge u oblaku koje Tensent pruža klijentima u Kini, ali neće bitno uticati na rad kompanije u bliskoj budućnosti.

 2. Koje alternative kineske tehnološke kompanije traže na domaćem tržištu?

  Kineske tehnološke kompanije, poput Tensenta i Baidua, traže odgovarajuće procesore za obuku veštačke inteligencije na domaćem tržištu.

 3. Koje kompanije dominiraju na kineskom tržištu poluprovodnika?

  Pre uvođenja zabrana, kalifornijska kompanija Nvidia je dominirala na kineskom tržištu poluprovodnika. Međutim, domaći proizvođači čipova poput Hjuaveja postaju sve popularniji.

 4. Koju korist će kineske kompanije imati od istraživanja lokalnih tržišta procesora?

  Istraživanje lokalnih tržišta procesora omogućiće kineskim kompanijama da efikasnije koriste resurse i unaprede svoju infrastrukturu za veštačku inteligenciju, što može dovesti do veće konkurencije i inovacija u ovoj oblasti.