Некатегоризовано

Veštačka inteligencija u filmskoj industriji: Upozorenje za SAG-AFTRA članove

Summary

Bivša članica SAG odbora i pregovaračkog komiteta, Džastin Bateman, iznela je nekoliko zabrinutosti u vezi sa upotrebom veštačke inteligencije u filmskoj industriji, nakon što je SAG-AFTRA zaključio svoj poslednji ugovor sa Savezom producenata filmske i televizijske industrije. Dok su obe […]

Veštačka inteligencija u filmskoj industriji: Upozorenje za SAG-AFTRA članove

Bivša članica SAG odbora i pregovaračkog komiteta, Džastin Bateman, iznela je nekoliko zabrinutosti u vezi sa upotrebom veštačke inteligencije u filmskoj industriji, nakon što je SAG-AFTRA zaključio svoj poslednji ugovor sa Savezom producenata filmske i televizijske industrije. Dok su obe strane uspele da postignu dogovor u vezi sa upotrebom veštačke inteligencije, Bateman smatra da sindikat glumaca nije otišao dovoljno daleko.

Sindikat je objavio detaljan sažetak ugovora koji uključuje opsežne odredbe o tome kako studiji mogu koristiti veštačku inteligenciju za zamenu glumaca ili izmenu njihovih performansi. Međutim, Bateman je izrazila zabrinutost zbog upotrebe „sintetičkih glumaca“ koji imaju potencijal da zamene stvarne glumce, kao i zbog nedostatka jasnoće u vezi sa dobijanjem dozvole za korišćenje digitalnih replika pravih glumaca.

Veštačka inteligencija je postala glavna tema u pregovorima između glumaca i producenata, a Bateman smatra da je generativna veštačka inteligencija jedna od najgorih ideja u našem društvu. Ona ističe da je ugovor zaštiti glumce od upotrebe veštačke inteligencije, ali smatra da postoji prostor za poboljšanje u budućim pregovorima.

Pored toga, Bateman je podržala članove sindikata da prisustvuju informativnim sesijama i postavljaju pitanja kako bi bolje razumeli novu konkretan ugovor pre nego što glasaju o njegovom odobravanju.

Sindikat je uzeo u obzir sve zabrinutosti članova i smatra da je ovaj ugovor najbolji zaštita koja se mogla postići u ovom trenutku, ali priznaje da tehnologija napreduje i da će se u budućnosti ova pitanja ponovo razmatrati.

Sa razvojem veštačke inteligencije u filmskoj industriji, sve je važnije postavljati pitanja o etičkim i pravnim aspektima ove tehnologije kako bi se zaštitila prava glumaca i osigurala pravičnost u industriji.

FAQ:

Q: Koje su glavne zabrinutosti Justine Bateman u vezi sa upotrebom veštačke inteligencije u filmu?
A: Bateman se brine da će sintetički glumci zameniti stvarne glumce i da nije jasno kako će se dobijati dozvola za korišćenje digitalnih replika pravih glumaca.

Q: Kako je SAG-AFTRA odgovorio na zabrinutosti glumaca?
A: Sindikat je organizovao informativne sesije kako bi članovi mogli postavljati pitanja i bolje razumeti novi ugovor. Sindikat takođe tvrdi da je ovaj ugovor najbolji kompromis koji se postigao u pregovorima.