Некатегоризовано

Da li kompjuter može predvideti dobitnika MVP nagrade u bejzbolu?

Summary

Nagrade u bejzbolu, MLB Most Valuable Player Award, najveći su domet u tom sportu, dodeljuju se svake godine najboljem igraču iz Američke i Nacionalne lige. Ali da li bi kompjuterski program, možda uz primenu veštačke inteligencije, mogao predvideti dobitnike MVP […]

Da li kompjuter može predvideti dobitnika MVP nagrade u bejzbolu?

Nagrade u bejzbolu, MLB Most Valuable Player Award, najveći su domet u tom sportu, dodeljuju se svake godine najboljem igraču iz Američke i Nacionalne lige. Ali da li bi kompjuterski program, možda uz primenu veštačke inteligencije, mogao predvideti dobitnike MVP nagrada? Grupa studenata Džons Hopkins univerziteta, članova bejzbol tima, rešila je da to istraži.

Koristeći statističke podatke igrača iz sezone 2004. do 2022, razvili su dva pristupa za predviđanje MVP dobitnika. Prva opcija je bila tradicionalni program koji se fokusirao na osam statističkih kategorija igrača, kao što su broj home runova i RBI, kao i one koje odražavaju nagli preokret bejzbola ka naprednoj statističkoj analizi. Druga opcija je koristila iste statističke podatke, ali je primenjivala veštačku inteligenciju za „obuku“ programa kako bi odredila važnost svake statističke kategorije prilikom izbora MVP igrača.

Rezultati su bili iznenađujući – oba programa su postigla 50% tačnosti u predviđanju MVP dobitnika od 2004. godine. Pored toga, igrači koje su studenti izabrali kao svoje predviđanje bili su među prvih pet najčešće u više od 90% slučajeva. Međutim, jedna od glavnih prepreka za poboljšanje tačnosti je sama priroda glasanja za MVP nagradu, gde živi i disući novinari odlučuju o pobednicima, a oni ponekad mogu biti nagnuti ne- statističkim faktorima.

Ipak, programi koje su studenti razvili nisu bez vrednosti. Pored izbora najboljih igrača, programi mogu otkriti i mlade talente koji se nalaze niže na listama. Igrač koji se pojavljuje na osmom ili devetom mestu na predviđenoj rang-listi može imati potencijal da postane MVP kasnije u svojoj karijeri. Ovakvi podaci mogu biti korisni za timove prilikom regrutacije slobodnih igrača.

Što se tiče ovogodišnjih MVP dobitnika, oba programa predviđaju da će u Nacionalnoj ligi nagrada pripasti Roanldu Akunji junioru iz Atlanta Brejvsa, dok u Američkoj ligi izgleda da još niko ne može dostići Šoheia Ohtanija iz Los Anđeles Ejndželsa.