Некатегоризовано

YouTube Ponudio AI-generisane Verzije Glasa Muzičara za Kreatorove Videozapise u Saradnji sa Svetskim Zvezdama

Summary

YouTube je u saradnji sa muzičkim umetnicima kao što su Džon Ledžend i Sija omogućio AI-generisane verzije njihovih pevačkih glasova kao podlogu za videozapise kreirane od strane korisnika. Ova platforma u vlasništvu Googlea koristi muzički generativni model koji je kreirala […]

YouTube Ponudio AI-generisane Verzije Glasa Muzičara za Kreatorove Videozapise u Saradnji sa Svetskim Zvezdama

YouTube je u saradnji sa muzičkim umetnicima kao što su Džon Ledžend i Sija omogućio AI-generisane verzije njihovih pevačkih glasova kao podlogu za videozapise kreirane od strane korisnika. Ova platforma u vlasništvu Googlea koristi muzički generativni model koji je kreirala AI jedinica kompanije Google kako bi proizvela jedinstvene 30-sekundne snimke u okviru ograničenog eksperimenta.

Devet umetnika koji su učestvovali u ovom eksperimentu su: Alek Benjamin, Čarli Puth, Čarli XCX, Demi Lovato, Džon Ledžend, Sija, T-Pein, Troj Sivan i Papus. YouTube je saopštio da je ovaj eksperiment, pod nazivom Dream Track, otvoren za mali broj kreatora iz SAD-a koji koriste Shorts funkciju, odgovor ove platforme na TikTok.

Kreatori će biti u mogućnosti da proizvedu zvučnu podlogu od 30 sekundi jednostavnim kucanjem teksta. „Samo kucanjem ideje u polje za kreiranje i odabirom umetnika koji se pojavljuje u karuselu, originalna Shorts zvučna podloga koja sadrži AI-generisani glas tog umetnika biće proizvedena za kreatore da je koriste u svojim kratkim videozapisima“, napisali su izvršni direktori YouTubea, Lior Koen i Toni Rid.

Primeri objavljeni na internetu od strane YouTubea pokazuju da se AI-generisani glas Čarli Puth-a traži da otpeva „baladu o suprotnostima koje se privlače, veselo akustičnu“, što rezultira snimkom AI-generisanog Puth-a, čiji su hitovi uključeni pesmu „We Don’t Talk Anymore“, kako peva „bejbi, nemamo ništa zajedničko“. Snimak rappera T-Pein-a je baziran na uputstvu „sunčano jutro na Floridi, R&B“, a u njegovom karakterističnom autotunu se pominje buđenje u „zemlji sunca“.

Glas, instrumentacija i tekstovi u eksperimentu Dream Track su svi generisani pomoću veštačke inteligencije. YouTube je omogućio pristup alatu otprilike 100 kreatora za Shorts i kreativaca iz SAD-a, ali korisnici Shorts-a mogu preuzeti i izmeniti zvučnu podlogu sami koristeći funkcije „koristi ovaj zvuk“ i „izreži ovaj video“.

U objavi na blogu se navodi da YouTube takođe želi da proizvede AI-generisane rezultate poput hučenja melodije i pretvaranja u gitarski rif, ili uzimanje pop pesme i pretvaranja u reggaeton pesmu, i nada se da će takve alate testirati kasnije ove godine. Eksperiment Dream Track omogućen je pomoću Lyria, muzičkog generativnog AI modela koji je kreirala Google DeepMind, AI jedinica Googlea smeštena u Londonu.

Ove nedelje, YouTube je saopštio da uvodi alatku kojom će muzičkim izdavačkim kućama i distributerima biti omogućeno da prigovaraju na neželjeni AI sadržaj koji imitira glas umetnika. Takođe će omogućiti ljudima da prijave deepfake, iako su dodali da će parodički sadržaj ili deepfake-ovi javnih zvaničnika i poznatih ličnosti možda ostati dostupni na platformi.

Eksperiment Dream Track se sprovodi u trenutku kada se umetnici i izdavačke kuće bore protiv korišćenja njihovih glasova i materijala u AI-generisanom sadržaju. Potencijal za ulazak sintetičkih pesama u mainstream je naglašen ove godine izlaskom pesme „Heart on My Sleeve“, koja je sadržala AI-generisane vokale koje su predstavljali Drake i The Weeknd, a što nije odobrila ni izdavačka kuća ni sami umetnici, Universal Music Group.

UMG i druge izdavačke kuće tuže AI kompaniju Anthropic zbog korišćenja gotovo identičnih tekstova pesama kao što su „Roar“ od Katie Perry i „I Will Survive“ od Gloije Gajnor, u odgovorima koje generiše njihov chatbot Claude 2. Tužba tvrdi da Anthropic krši autorska prava i da rezultat „nije inovacija; jednostavno rečeno, to je krađa“. Kontaktirano je da li će se Anthropic oglasiti povodom ovih optužbi.

Pojedinačno, šef zvuka u kompaniji Stability AI, koja stoji iza generisanja slika pomoću AI uređaja Stable Diffusion i generisanja muzike sa uređajem Dance Diffusion, dao je ostavku u sredu zbog protesta protiv podrškе svоje kompanije „fer upotrebe“ kao pravne argumentacije za korišćenje zaštićenog materijala u obuci AI modela, bez obezbeđivanja nadoknade vlasnicima autorskih prava.

U objavi na platformi X, nekada poznatoj kao Twitter, Ed Njuton-Rex je napisao da AI kompanije prave alate koji konkurišu autorskim delima na kojima su trenirani. Napisao je: „Ne vidim kako ovo može biti prihvatljivo u društvu koje je osnovalo ekonomiju kreativnih umetnosti na autorskim pravima“.

Njuton-Rex je ipak rekao da je „ponosan“ što je lansirao model za generisanje muzike zasnovan na licenciranim podacima. Kontaktirano je da li će se Stability AI oglasiti povodom ovog incidenta.